הפרשת חלה

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 10/10/10 11:33 ב בחשון התשעא

שאלה

צהריים טובים

אני קוראת עכשיו על הלכות של הפרשת חלה.

האם כשאני אופה חלות ובמקביל אופה עוגיות אני צריכה לחשב יחד אם הגעתי למשקל קמח של 1.66 קילו, או שהחישוב נעשה רק על הבצק של החלות?

האם גם מעיסה שנועדה לאפיית עוגה (כשהעיסה היא נוזלית) יש להפריש? הבנתי שההפרשה במקרה כזה צריכה לעשות לאחר האפייה, כיצד לעשות זאת מבלי לפגום בעוגה?

איך מכינים לחמניות של מזונות?

מה העניין בחלה שהתערבבה בעיסה, זה שצריך להישאל בפני שלושה אנשים כמו התרת נדרים? איך עושים את זה, למה עושים את זה?

בתודה ובברכה,

ראומה

תשובה

ב"ה,

לשואלת שלום,

א. החישוב נעשה בנפרד כיוון שמקפידים שהעיסות לא יתערבבו יחד,
ואם יש עיסה של עוגה בשיעור הנ"ל גם ממנה מפרישים חלה.

ב. עוגה שנאפית מעיסה דלילה חיבת בחלה כמובן אם יש שיעור חלה, (עי' שמירת שבת כהלכתה פרק מ"ב הערה מ"א) כדי לא לפגום בעוגה אפשר להפוך את העוגה ולקחת מלמטה את החלה ורק אחר כך לצפות, או לאפות עוד עוגה אפילו קטנה שלא אכפת לך לפגם אותה תצרפי אותם אחר האפיה ותפרישי מהקטנה גם על הגדולה.

ג.לחמניות מזונות – לספרדים, לשים סוכר בכמות שטעמו ניכר בלחמניה.
לאשכנזים – צריך לשים סוכר ביצים וכדומה יותר מאשר המים.למשל כוס מים וכנגדו כוס סוכר וביצה ואז המים מיעוט.

ד. אישה הפרישה חלה, החלה אסורה באכילה, ואם היא נפלה לעיסה והתערבבה איתה אסור לאכול את כל העיסה,
מה שניתן לעשות זה להשאל על ההפרשה, כמו התרת נדרים בפני חכם, ואז העיסה חוזרת למצב הראשון שלה – טבל, וכעת מפרישים חלה חדשה.

בברכה,

דני ארגמן