הפרכת כפירה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/11/10 13:00 י בכסלו התשעא

שאלה

ב"ה

רציתי לשאול לגבי העברת פעולה מסויימת. בפעולה משמיעים שיר שהמסר שלו של כפירה.

אגב, המסר אינו קשור לצניעות אלא לאמונה. אולי בעיה של חוסר צניעות זה שאישה שרה אותו אבל זו פעולה לבנות.

המטרה בפעולה היא הפרכת הדיעה שבשיר והצגת דעת התורה בנושא. רציתי לשתף במה שקרה לי כששמעתי לראשונה את השיר ואיך הצלחתי להתמודד.

השיר הוא "חד גדיא" של חוה אלברשטיין.

תודה רבה ויום טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המילים של השיר שעלולות להיות בעייתיות הן:

עד מתי יימשך מעגל האימה
רודף הוא נרדף מכה הוא מוכה
עד מתי ייגמר הטירוף הזה
ומה השתנה לך מה השתנה?
אני השתניתי לי השנה
הייתי פעם כבש וגדי שליו
היום אני נמר וזאב טורף
הייתי כבר יונה והייתי צבי
היום איני יודעת מי אני

עד כמה שהבנתי מבקשת הכותבת (שהיא חוה אלברשטיין) לבטא את התחושה שלה שאנחנו, עם ישראל, הפכנו מכבש וגדי = מעם נרדף, הפכנו להיות עם רודף = נמר וזאב, היא מן הסתם מתכוונת לפגיעה בערבים.

העמדה השמאלנית הזאת מוכרת מאוד, אפשר לומר שהיא כבר שחוקה למדי.
כל הקסאמים שבאו על יישובי הנגב, לאחר הגרוש של התושבים היהודים מחבל עזה ומסירתו לערבים, הוכיחו לציבור הישראלי שמהצד השני של הגבול לא יושבים כבשים וגדיים אלא חיות רעות ומרושעות.

המתודה של השמעת דעת כפירה כדי לעורר את החניכים להתמודד איתה, ולבסוף הצעת דעת התורה בנושא, היא מתודה אפשרית. ריה"ל בספר הכוזרי עושה בה שימוש: בתחילת הספר, ריה"ל מביא דברים של פילוסוף, נוצרי ומוסלמי, בהמשך, החבר היהודי משיב על הדברים הללו.
ריה"ל שם בפיו של מלך כוזר הרבה שאלות ועמדות של כפירה ומביא את דברי החבר כתשובה עליהן.
עם זאת, צריך לבדוק בכל מתודה, את ההתאמה שלה לחניכים המסויימים שלך. יש מתודה שתהיה הרסנית לחניכים במקום אחד ומעולה לחניכים במקום אחר.