הפקת התכלת מיצור טמא?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/05/11 08:01 יב באייר התשעא

שאלה

בס"ד

שלם רב.

ידוע שכל היוצא מהטמא - טמא . לכן שאלתי היא כיצד אם כך אנו יתכן שאנו מצווים לקחת את התכלת של הציצית מחילזון שהוא טמא?

אין זה אומר שגם הצבע שיוצא ממנו טמא?

בתודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ראשית התכלת אינה חשובה רק בציצית. התכלת הוא צבע שמשמש מאוד בקדושה: גם בבגדי הכהן הגדול, גם בכיסוי כלי המקדש ועוד.

לא לחינם תארו חז"ל את הקשר שבין התכלת ובין כסא הכבוד שברקיע...

לשמחתנו התכלת אינו טמא. אמנם החלזון אסור לאכילה, אבל המגע אתו ואפילו אכילתו (הצרפתים אוכלים צדפות...) לא מטמאה. מטמא רק מה שקשור לחי - חיות ועופות. כל מה שיוצא מהים אינו מטמא. לא דגים ולא חלזונות וכד'

בתקוה שבמהרה נזדקק לתכלת למקדש ולבגדי הכהן הגדול.