הפאי(יחס בין היקף המעגל לקוטרו)

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/03/02 09:06 ב בניסן התשסב

שאלה

ברצוני לדעת האם חישוב הפאי הופיע ואיפה הוא הופיע בתנ"ך

תשובה

בספר מלכים א פרק ז בתיאור הים שעשה שלמה המלך כתוב "וַיַּעַשׂ אֶת הַיָּם מוּצָק עֶשֶׂר בָּאַמָּה מִשְּׂפָתוֹ עַד שְׂפָתוֹ עָגֹל סָבִיב וְחָמֵשׁ בָּאַמָּה קוֹמָתוֹ וְקָוה {וְקָו} שְׁלֹשִׁים בָּאַמָּה יָסֹב אֹתוֹ סָבִיב"
המשמעות הפשוטה היא שיחס בין היקף לקוטר הוא אחד לשלוש. אבל בגמרא מובא שהיחס הזה לא מדויק כל כך
חכמי הרמז מצאו את היחס המדויק רמוז דוקא בפסוק זה עצמו באופן די מפתיע. הרמז הוא כל כך מדויק עד הנקודה האחרונה.
בפסוק זה יש קרי וכתיב. הקריאה היא "קו" והכתוב הוא "קוה". יש תמיד צורך להסביר למה נכתב אמרת ממה שקוראים.
כאן הקרי וכתיב רומזים אל ההיקף המדויק. הקו המקיף הוא שלושים אמה. וקו האורך הוא עשר אמות.

"קוה" שכתוב בגימטריה זה 111 . כפול שלוש הרמוז בפסוק כהיקף מחושב נכון ונקבל 333.
333 שמחולק ל"קו" שקוראים בפסוק דהיינו מחלקים ל-106 נקבל את החישוב המדויק של הפאי 3.14

זה ממש רמז מדהים לחישוב היחס האמיתי של הפאי.