העולם הבא ומצוות התורה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/10/13 11:29 כז בתשרי התשעד

שאלה

שלום,

התורה מצווה עלינו לקיים מצוות שהן מבחינת הוראות ייצור של האלוהים.

שאלותיי:

1 - האם בעצם שמירת המצוות מובטח לאדם חיי נצח בעולם הבא?

2 - איך אפשר לדעת שיש בכלל עולם הבא?

3 - האם אדם המקיים את מצוות התורה אבל חוטא בנושאים שהם בין אדם לחברו, גם לו מובטח חיי נצח בעולם הבא?

4 - האם אדם שלא מקיים מצוות אבל הוא אדם טוב שעוזר ונותן מעצמו לזולת, האם לו לא יהיה חיי נצח בעולם הבא?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

ההשוואה להוראות ייצור היא טעות. קיום המצוות נועד להביא את האדם לביטוי הכי שלם ומשוכלל שהוא מסוגל.
לכן אם אתה רוצה דוגמה מהעולם שלנו - המצוות דומות לתרגילים של מאמן עם ספורטאי שנועדו להוציא מהספורטאי את המכסימום שיש בו.

1. חלק לעולם הבא מובטח לכל אדם מישראל בתנאי שאיננו כופר ולא רשע -
הרמב"ם מסכם זאת בהלכות תשובה פרק ג הלכה ו
"ואלו הן שאין להן חלק לעולם הבא אלא נכרתים ואובדין ונידונין על גודל רשעם וחטאתם לעולם ולעולמי עולמים: המינים והאפיקורוסין והכופרים בתורה והכופרים בתחיית המתים ובביאת הגואל המורדים ומחטיאי הרבים והפורשין מדרכי צבור והעושה עבירות ביד רמה בפרהסיא כיהויקים
והמוסרים ומטילי אימה על הצבור שלא לשם שמים ושופכי דמים ובעלי לשון הרע והמושך ערלתו".

2. ההוכחה החזקה ביותר לכך שיש עולם הבא היא המשקל שיש למרכיב הרוחני בחיים (ה-'נשמה' של האדם):
ידיעה, הרגשה, אמונה ורצון - קובעים את הערכים של האדם, את דרכו בחיים. הם לב הקיום של האדם, המקור להערכה העצמית ולשמחה הפנימית שממלאת את האדם. בהעדר מטען רוחני יתעטף האדם בריקנות ויאוש.
גורמים רוחניים אלו מעצבים את דרכו של האדם בעולם ואת אושרו האמיתי.
לא יתכן שמרכיבים רוחניים מרכזיים וגדולים כאלה יהיו שייכים לגוף החומרי של האדם בלבד. חייב להיות להם קיום רוחני עצמאי - זהו העולם הבא.

3. אין הבחנה בין 'מצוות שבין אדם למקום' ובין 'מצוות שבין אדם לחברו'. אבדן החלק לעולם הבא עלולה להיות בהעדר שני סוגי המצוות.
כאמור לעיל, יש עבירות שעלולות לאבד את החלק לעולם הבא: עיין בהלכות תשובה לרמב"ם פרק ג - הוא מפרט ומסביר.

4. העולם הבא תלוי מאוד באמונה - אדם שהוא טוב מאוד בין אדם לחברו אבל באמונתו הוא כופר - אין לו חלק לעולם הבא!