הנחת ספר תהילים מתחת לכרית

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 28/03/19 15:11 כא באדר ב'

שאלה

שלום הרב שוקרון,

רציתי לשאול לגבי מנהג הנחת ספר התהילים מתחת לכרית.

מה מקור המנהג ולמה מקיימים מנהג זה?.

תשובה

לשואל שלום,

מכיר כמה נשים צדקניות שעושות כן, אך איני יודע מה מקור מנהג זה.

ופעם שמעתי (איני יודע אמיתות הדברים) שזה קשור ליעקב אבינו שהניח אבן מראשותיו ועשאה מזבח.

לגבי הנידון ההלכתי שבמנהג זה:

​זה דיון הלכתי גדול. אתן כאן בראשי פרקים את סיכומו להלכה ולמעשה:

א. הלכה פסוקה בשו"ע לא לשבת על ספסל שמונח עליו ספר תורה. (וגם בזה גופא חלקו התוספות והמרדכי)

ב. מקורה של ההלכה בספר תורה דווקא. מובא בשם רבינו מנוח ש'טוב להחמיר' גם בשאר ספרים. והשו"ע היקל בשאר ספרים. רמ"א החמיר.

ג. בספרי​​ם מודפסים יש יותר סברה להקל, בטח כשלא מדובר בחמישה חומשי תורה.

לכן למעשה אני סובר שאפשר להקל במקרה של תהילים במיטה.

יחד עם זאת, טוב שלא יהיה הספר ממש מתחת לראשו, אלא מתחת לכרית בצד. וזה משום דין נוסף שלא מניחים על ספרי קודש דברי חול.

ואולי יש לחשוש שבשינה יפיח האדם ויהיה זה ביזוי לספר. אבל כאן הספר מרוחק, ואולי לשום חומרא טוב שיתנוהו בשני כיסויים לרווחא דמילתא לכבודו.

(מקורות: שו”ע סי’ רפב סעי’ ז ונו"כ שם | בית יוסף בשם רבינו מנוח | יביע אומר חלק ט יו״ד סימן כב)

ברוך תהיה, ערב מבורך.