הנדסה גנטית

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 20/05/02 10:58 ט בסיון התשסב

שאלה

האם מותר להשתמש בשיטת ההנדסה הגנטית לצורך ריפוי בבני אדם?

אשמח אם תוכל לענות בהקדם זה לעבודה בביולוגיה.

תודה רבה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

בשיטת ההנדסה הגנטית אין משהוא שלילי שפוגע באופן מהותי במוסר. ההנדסה הגנטית צופנת בחובה יתרונות רבים בשל יכולתה לרפא מחלות גנטיות של בני אדם ושל יכולתה לייצר חומרים חדשים לתעשיה ולמסחר.

אולם לתוצאות השימוש בהנדסה גנטית יכולות להיות השלכות הלכתיות . חברתיות ומוסריות.
אתן לך מספר דוגמאות:
-האם מותר לייצר חיידקים היכולים לשמש כנשק ביולוגי שקט בידי אנשי העולם התחתון ?
- האם מותר ליצור כלאיים של אדם וסוס
-האם זה טוב לתכפל בני אדם?

העולם כולו מבין שיש כוח בהנדסה גנטית לחיוב או לשלילה ועל כן הוצבו גבולות ונקבעו "קווים אדומים" לתחום זה.
לכן יש המלצה כלל עולמית להמנע לחלוטין ממחקרים העלולים להיות בסתירה לישובו של עולם.

מבחינה הלכתית מתייחסים לכל מקרה לגופו דהיינו לעיתים משתמשים בהנדסה גנטית לריפוי ולתועלת ולעיתים פוסקים שאסור.

להרחבה יש לעיין ב"תחומין " כרך א מאמר של משה דרורי הנדסה גנטית היבטים הלכתיים .ובאינציקלופדיה הלכתית רפואית בערך תורשה.

בברכה,

עוזיאל