מותר להדליק אש ביום טוב?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 04/01/22 01:47 ב בשבט התשפב

שאלה

מותר להדליק אש ביום טוב?

תשובה

שלום לך.

תודה רבה שפנית אלינו.

יצירת או הבערת אש חדשה אסורה מדרבנן משום מוליד (משנה ברורה, סימן תק"ב, א', רמב"ם, הלכות שביתת יום טוב, פרק א', ד').

לגבי הדלקת אש ביום טוב מגפרורים יש מחלוקת פוסקים גדולה:

יש אומרים שהואיל וישנם גפרית וחומרי בעירה בראש הגפרור הרי זה נחשב שהאש מצויה בגפרור, ובחיכוך של חומרים אלו אין משום הולדת אש, והוא מותר ביום טוב (משפטי עוזיאל או"ח א, יט; רבי יוסף משאש בשו"ת מים חיים צד, שו"ת פרחי כהונה א, סימן סד; רבי שלום משאש בספרו שמ"ש ומגן חלק ג' חלק אורח חיים סימן נז; רבי דוד שלוש בספרו חמדה גנוזה חלק א, סימנים ה-ו, וכ נוהגים רבים מיוצאי צפון אפריקה).

ויש אומרים שהדלקת אש ביו"ט נחשב כ'מוליד', ואסור מדברי חכמים להדליק (שו"ת ישכיל עבדי ד', סימן כז; שו"ת יחווה דעת חלק א, סימן לב, אך כתב שם הרב עובדיה יוסף שאין למחות בחזקה ביד המקילים...). בשעת הדחק (אם אין אש קיימת או שאין גוי שידליק) הרב מלמד שליט"א מתיר בשינוי (פניני הלכה מועדים פרק ה, א).

הדלקת אש מאש קיימת מותרת לכולי עלמא.

לכן, רצוי לברר מה נהגו במשפחתך (מדורי דורות) לגבי הדלקת אש ולפי זה לנהוג.

בהצלחה!

אבי