הלכות ברכה על ההלל

חדשות כיפה הרב דוד לוי 14/12/09 10:39 כז בכסלו התשע

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

1.אני נוהגת לומר 'הלל' בחגים וראשי חודשים

האם זה בסדר לברך בכל פעם שצריך לגמור הלל?

2.האם מותר להוסיף מים לסיר של החמין הנמצא על הפלטה בשבת?

תודה וחג שמח

תשובה

שלום וברכה,

1. לגבי אמירת או ליתר דיוק שירת ה"הלל"

מנהג יהודי אשכנז לברך תמיד "לקרוא את ההלל",
בין על 'הלל' של חובה שהוא שלם ובין עך הלל של מנהג שהוא בדילוג על קטעים.

מנהג עדות המזרח
לברך תמיד על ה'הלל' ה"שלם" שהוא חובה - "לגמור את ההלל"
ועל 'הלל' של מנהג בו מדלגים על שני חצאי מזמורים - נחלקו
יש שאינם מברכים כלל (כי על רוב המנהגים הם אינם מברכים שכיון שזה מנהג אינם רוצים לומר בנוסח הברכה "וציוונו".
ויש שמברכים "לקרוא את ההלל" -בגלל שיש הרבה מנהגים עליהם מברכים (כמו הדלקת נרות חנוכה בבית הכנסת שהוא מנהג מאוחר יותר מאשר קריאת הלל בר"ח) וכן מה שכבר הפך להלכה ניתן לומר "ויצוונו" גם אם זו הלכה מכח מנהג ישראל. הם מבדילים בין הלל של חובה עליו מברכים 'לגמור' להלל של מנהג עליו מברכים 'לקרוא' שהרי זו קריאת מזמורי תהילים.

2. אין להוסיף מים לחמין של שבת שעל הפלטה.
יש עדות שמקלות באופנים מסוימים אולם כיון שהוספת מים היא איסור תורה אין להוסיף. (ומי שעושה זאת זה רק באופנים מאד מסוימים)

בברכה דוד לוי