הלואה בדולרים או צמודה למדד

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/06/02 16:17 ט בתמוז התשסב

שאלה

שלום

רציתי לדעת האם מותר להצמיד הלוואה למדד לפי ההלכה?

תודה מראש

תשובה

בס"ד

אסור להצמיד למדד. וזה ריבית.

אבל מותר לתת הלואה דולרית. כיון שדולר הוא מטבע עובר לסוחר בארץ. נוקבים מחירים בדולר והכל חוקי ועל פני השטח. ואע"פ שיכול להיות שכתוב באיזו תקנה שזה אסור. כך נוהגים כולם בהעלמת עין או ברצון הרשויות השלטוניות.

ומותר לתת את ההלואה בשקלים לפי שער הדולר. רק שיקפידו לתת הלואה ולהחזירה באותו שער . אם ניתנה ההלואה ב"שער מכירה" כך יחזיר. ואם ב"שער יציג" - כך יחזיר.

הלואה צמודה למדד שניתנת בבנק - ניתנת עם היתר עיסקה. שעוקף את בעית הריבית. וזה כבר ענין אחר.