הכל לטובה...

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/09/09 13:38 יב בתשרי התשע

שאלה

שלום כבוד הרב,

1.מי חיבר את מה שכתוב בגמרא: על נחום איש גם זו(מסכת תענית)?והאם הוא קרה?

2.האם הסיפור בגמרא על רבי עקיבא עם התאנול והאריה וכו' הוא קרה באמת?כי קראתי שיש לפעמים גוזמא בגמרא??

3.האם לא כתוב בתורה שבכתב שהכל לטובה רק בתורה שבע"פ?? תודה רבה...

תשובה

בס"ד
שלום רב,
כאשר חכמים אומרים דברים כלליים אפשר להעלות סברה שזה משל וכד' (עיין ברמב"ם הקדמה לפרק חלק). אבל כאשר מספרים לנו סיפור ריאלי על חכם מסוים אין כל סיבה לטעון שהדבר לא היה באמת.
אני מאמין באמונה שלמה שדברי חז"ל נאמנים ומדויקים ולכן הסיפור על רבי נחום איש גמזו כמו על רבי עקיבא אמיתיים.

אינני זוכר כרגע פסוק בתורה בו נאמר שהכל לטובה, אבל התורה מלמדת אותנו הרבה עקרונות בדרך של סיפור ארועים.
התבוננות מעמיקה בסיפורי התורה מצביעה על כך שהכל לטובה:
אם יוסף נמכר למצרים - בסופו של דבר הוא הופך להיות שם המשנה למלך.
אם שאול רודף אחרי דוד בסופו של דבר התקופה הקשה מכשירה את דוד להיות המלך החשוב ביותר של עמ"י.

חז"ל למדו מסיפורי התורה שהכל לטובה. מכיוון שהם ראו שהעקרון הזה לא כתוב בפרוש, וחששו שהדורות הבאים לא ישימו לב לכך, הם גילו לנו את העקרון שהכל לטובה.