הכל טוב או הכל לטובה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/12/09 18:43 י בטבת התשע

שאלה

הכל טוב או הכל לטובה?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
בתפיסת האמונה הבסיסית שאנו מצפים מכל יהודי ירא שמים, הכל לטובה. או כפי שאומרים - יהיה טוב.
זו התפיסה שפוגשת רע בעולם אבל מתנחמת בכך שהוא זמני והוא חלק מתהליך מורכב שעתיד להסתיים בטוב,
כמו חבלי לידה - תחילה קשה ומייסר ולבסוף שמחים על תינוק חדש.

יש תפיסה שדורשת מהאדם כוחות אמונה נשגבים יותר, שיראה ויחוש את הטוב העתידי בתוך הרע המיידי וכך יחיה בתפיסה שהכל טוב.
דיון בענין זה מופיע במסכת ברכות (דף ס) מאי: 'חייב לברך על הרעה כשם שמברך על הטובה'?... אמר רבא: לא נצרכה אלא לקבולינהו בשמחה(!).
אמר רב אחא משום רבי לוי: מאי קרא (תהלים ק"א) חסד ומשפט אשירה לך ה' אזמרה, אם חסד - אשירה, ואם משפט - אשירה...
אמר רב הונא אמר רב משום רבי מאיר, וכן תנא משמיה דרבי עקיבא: לעולם יהא אדם רגיל לומר כל דעביד רחמנא
לטב עביד. (דברים אלו מופיעים בהלכה בשו"ע; או"ח סימן רל).
לסיכום:
מצד האמת העמוקה הכל טוב.
אבל מצד האדם ומגבלות שכלו קשה באמת לחוש שהכל טוב מפני שקורים דברים רעים וקשים - לכן לכל הפחות ירגיל עצמו לראות שהכל לטובה.