היתר להוכיח רבנים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 14/03/02 11:33 א בניסן התשסב

שאלה

האם מותר להכיח רב? נא להוסיף נימוק ממקורות

תשובה

כל מקום שיש חילול ה' אין חולקים כבד לרב.

וכך הלכה מובאת בשו"ע יורה דעה סימן רמב (כב)

"ראה רבו עובר על דברי תורה - אומר לו למדתני רבינו כך וכך:
הגה ואם רצה לעבור רק על איסור דרבנן - אפילו הכי צריך למחות בידו (ת"ה סי' מ"ג)
הרואה רבו עושה מעשה ויש לו להקשות על זה - אם הוא איסור דאורייתא, יקשה לו קודם המעשה. ואם הוא איסור דרבנן - יניחו לעשות המעשה ואח"כ יקשה לו הואיל ואינו יודע ודאי שעובר אלא שיש לו להקשות על זה (תא"ו נתיב ב'):

וכך נפסק גם למעשה בספר בן איש חי - הלכות שנה שניה - פרשת כי תצא ט
"ראה רבו עובר על דברי תורה, אפילו איסור דרבנן אומר לו כך: "למדתנו רבינו".