החלפת שם משפחה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 26/03/02 08:18 יג בניסן התשסב

שאלה

האם ומתי מחליפים שם ואו שם משפחה ?

האם ומתי יש השלכות לגבי חתונה ?

תשובה

בס"ד

אין שום חשיבות הלכתית לשם משפחה. אבל אם זה שם של אומות העולם בערבית או בגרמנית בודאי שיש ענין להחליפו.
שמירת על שמות של עיירות של נכרים בחו"ל לא נראית לי דבר כל כך מקודש. להפך. חכמינו אמרו כי גאולת ישראל ממצרים היתה בגלל שלא שינו את שמם לשונם ומלבושיהם. ואנו החלפנו בגלות זו את שלושתם
שמות של נכרים
לבוש של נכרים
שפה של נכרים

ברוך ה' חזרנו בארץ לדבר בשפה של יהודים, גם הלבוש הולך ומתקרב ללבוש של יהודים. וגם השמות הם יותר ויותר שמות של יהודים.

אמנם אם זה פוגע בהורים שלך - צריך הרבה שיקול דעת. כמה זה פוגע? ומה משמעות השם? והאם אפשר לעשות משהו משולב? בתחילה שצי שמות ואחר כך אחד, הכל על מנת שלא יפגעו ההורים.

לסיכום.
בשם פרטי - הקפד שיהיה שם יהודי בעברית.
בשם משפחה - כדאי שיהיה שם יהודי בעברית. ובלבד שלא יפגעו הוריך מדבר זה.

דרך החלפת השם היא פשוטה מאוד - מחליפים במשרד הפנים.

(לא התיחסתי לשם "כהן" ו"לוי" שצריכים התיחסות מיוחדת)