החובה לעזור לרכב תקוע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/11/13 21:30 כג בכסלו התשעד

שאלה

על פי הפסוק "לֹא-תִרְאֶה אֶת-חֲמוֹר אָחִיךָ אוֹ שׁוֹרוֹ, נֹפְלִים בַּדֶּרֶךְ, וְהִתְעַלַּמְתָּ, מֵהֶם: הָקֵם תָּקִים, עִמּוֹ" האם כיום ישנה חובה לעזור לרכב תקוע בצד הכביש?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

חובת הפריקה קשורה גם ל-'צער בעלי חיים'.
אבל חובת הטעינה כולה מדין חסד אם כי לדעות מסויימות אפשר לדרוש פיצוי כספי עבור המאמץ.

"מצוה מן התורה לפרוק עמו בחנם (כמו באבידה וע"ל סימן רס"ה); אבל לטעון עליו, ה"ז מצוה ונוטל שכרו. וכן בשעה שמדדה עמו עד פרסה יש לו שכר".
שולחן ערוך חושן משפט סימן רעב סעיף ו

מכל מקום צדקת בדבריך, כך פוסק הרב עובדיה יוסף:

"הרואה רכב שנתקלקל ונתקע בדרך, מצוה וחובה להגיש עזרה בכל מה שאפשר, ועל כל פנים יש בזה מצות גמילות חסדים. ובלבד שלא יסתכן בעצמו על ידי כך. [יחו"ד ה/סד]"

עיין
http://www.ateret4u.com/online/f_01355_part_76.html