הזכרת גשמים בשמחת תורה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 16:41 יח באלול התשסב

שאלה

מי שהתפלל מוסף ביחיד ביום שמחת תורה מוקדם ולא אמר "משיב הרוח" האם צריך לחזור או לא?

תשובה

הספרדים נוהגים לומר פיוטים לפני מוסף "א-ל חי יפתח- וכו' והטעם על פי מה שכתוב בשולחן ערוך (קיד סע. ב') "אסור להזכיר הגשם עד שיכריז הש"ץ (וי"א שקודם שמתחיל מוסף מכריז השמש משיב הרוח וכו' כדי שהצבור יזכירו בתפלתן וכן נוהגין). הלכך אף אם הוא חולה או אנוס לא יקדים תפלתו לתפלת הצבור לפי שאסור להזכיר עד שיאמר הש"ץ אבל אם יודע שהכריז ש"ץ אף על פי שהוא לא שמע, מזכיר".

ואמירת הפיוטים היא ההכרזה ולכן כבר בתפלת הלחש של מוסף כל הקהל אומרים "משיב הרוח ומוריד הגשם". ומי שלמרות זאת התפלל ביחיד מוקדם לפני שהצבור איתו רגיל להתפלל אמרו משיב הרוח ומוריד הגשם וטעה ולא אמר "משיב הרוח" וגם לא אמר "מוריד הטל" יש אומרים שלא חוזר.

אבל אם אמר בעצמו את הפיוטים לפני מוסף וטעה ולא אמר משיב הרוח וגם לא מוריד הטל - חוזר.

ומי שהיה בבית הכנסת ושמע את הפיוטים ושכח לומר "משיב הרוח" יש כזה כמה פרטים:

אם נזכר לפני שאמר ה', ורק אמר ברוך אתה - חוזר לאתה גבור.
אם נזכר לאחר שאמר "ברוך אתה ה"' - אינו חוזר ואינו אומר למדני חקיך. אך אם ברור לו שהתבלבל ולא אמר "משיב הרוח" וגם לא אמר "מוריד הטל":

אם נזכר בברוך אתה - יחזר לאתה גבור.
אם נזכר ב"ברוך אתה ה"' - יאמר למדני חקיך.
אם סים מחיה המתים ולא אמר "אתה קדוש" אומר במקום "משיב הרוח".
ואם כבר אמר "אתה", - חוזר לראש התפילה.

לסכום:

א. נוהגים לומר פיוטים קודם מוסף של "שמחת תורה" והם הכרזה על אמירת "משיב הרוח ומוריד הגשם".

ב. מי שנאלץ להתפלל יחיד צריך להמתין בתפלת מוסף עד שהצבור עמו מתפלל יתפללו מוסף.

ג. אם הוא מכרח להתפלל ביחיד מוקדם, כגון חיל במשמרתו, יכול לומר את הפיוטים לפני מוסף ובמוסף יאמר "משיב הרוח ומוריד הגשם".

ד. אם שכח לומר "משיב הרוח" ונזכר כשאמר "ברוך אתה" - חוזר ל"אתה גבור".
נזכר כשאמר "ברוך אתה ה"' - אינו אומר "למדני חקיך" ואינו חוזר.

ה. אם שכח לומר "משיב הרוח" וגם לא אמר "מוריד הטל":

אם נזכר כשאמר "ברוך אתה" - חוזר ל"אתה גבור".
נזכר כשאמר "ברוך אתה ה"' - אומר "למדני חקיך" וחוזר.
נזכר לאחר שאמר "מחיה המתים" - אומר במקום "משיב הרוה ומוריד הגשם".
נזכר כשכבר אמר "אתה" של "אתה קדוש" - חוזר לראש.