הגעלת כלים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/04/11 13:24 יג בניסן התשעא

שאלה

בס"ד

את הכיריים איך ניתן להגעיל ואת כל הנושא של הגז חשמליות?

אפשר לדעת כמה זה 86 גרם שצריך לצאת ידי חובה לעומת כוס פלסטיק

ואיך אני יכול לבדוק את זה ממש?

מיליליטר זה גרם בעצם אותו דבר?

זכוכית ופלסטיק הגעלתם במים קרים?

אילו סוגי כלים צריכיםפ בטבילה ומה האופן שטובלים?

אפשר עם היד לטבול וצריך עד לקרקעית מה הברכה ומה הפעולות שצריך לבצע 3 פמים לטבול וכל זה אשמח לדעת

אם הכל שטוף אפשר להגעילו גם בפסח?

איך אני מגעיל את הסיר שממנו הגעלית את כל הכלים

והאם שיוצאים בועות קטנות מהסיר זה סימן שהוא מוכן להגעיל ממנו?האם די במים שהיד סולדת בהם בשביל להגעיל?

כיור שישמש למים הפושרים לטבול את מה שיצא מההגעלה זה בסדר?

חג שמח וכשר מלא באושר שמחה וכל טוב תזכה למצוות

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כיריים - צריך להבחין בין ראשי הגז שם בוערת האש. אותם צריך לנקות - מפני שההכשרה שלהם היא בעצם העובדה שבוערת בהם האש. אח"כ להבעיר בהם אש לחצי שעה.
מסגרות המתכת שעליהן עומדים הסירים (=חצובות) צריכות ליבון קל, לעבור עליהם עם מבער גז. לחילופין אפשר לצפות אותם בניר כסף.

כוס פלסטיק רגילה מכילה 200 גרם מים. 86 גרם זה קצת פחות מחצי כוס.

במים, מיליטר זה גרם מפני שליטר מים שוקל קילו - שזה אלף גרם.

זכוכית ופלסטיק שהיה בהם שימוש קצר באוכל קר - די בנקיון יסודי.
אם השהו בהם אוכלים ל- 24 שעות ומעלה, צריך הגעלה ברותחים או השריה שלש פעמים למשך 24 שעות והחלפת המים בכל יום.

אם היה שימוש בחם צריך הגעלה כדין כל הגעלה.
אבל בכלי זכוכית יש מחלוקת בין אשכנזים וספרדים. אשכנזים כלל לא מכשירים כלי זכוכית שהיו בחם. וספרדים לא דורשים כלל הגעלה מפני שלשיטתם זכוכית כלל לא בולע.

הטבלת כלים נדרשת בכלי מתכת וזכוכית שנרכשו מגויים. יש מחמירים להטביל גם כלי קרמיקה שיש להם גלזורה (ללא ברכה).

הטבילה נעשית במקוה כשר - צריך שכל הכלי יהיה מכוסה בכל מקום במים ואז להוציא אותו. אם אי אפשר להניח אותו צריך להחזיק בריפיון ולהעביר מיד ליד כך שהמים יגיעו לכל הכלי. אין צורך להטביל יותר מפעם אחת.

לפני הטבלת כלי אחד מברכים: בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל טְבִילַת כֶּלִי. ובהטבלת מספר כלים מברך בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל טְבִילַת כֵּלִים.

הסיר שבו מגעילים את הכלים צריך להיות כשר לפסח. אם צריך להכשיר את הסיר עצמו, יש מלאו מים ולתת להם לרתוח ואז להשליך לסיר אבן מלובנת או ברזל מלובן כך שהמים יגלשו על שולי הסיר. צריך להכשיר גם מכסים של סירים - אפשר לסובב אותם בתוך המים הרותחים.

כדי להכשיר כלים צריך להמנע משימוש בחמץ 24 שעות לפני ההכשרה או להוסיף סבון למים של ההכשרה.

המים צריכים להיות רותחים ומעלים בועות - בפחות מכך לא ניתן להגעיל.

מה שיוצא מההגעלה רצוי לטבול במים קרים גם הם צריכים להיות בסיר או כלי כשר לפסח.

ועיין עוד בהרחבה ובפרוט

http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=245

חג שמח