הגולם מפראג - מה זה?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/05/02 14:06 יט בסיון התשסב

שאלה

שלום,

ברצוני לדעת את כל סיפור "הגולם מפראג", ובמיוחד היכן ומה איתו כיום.

תודה,

ערן .ז.

תשובה

הסיפור הוא על גולם שיצר רב גדול בשם המהר"ל מפרג על ידי שימוש בשמות הקודש.
הגולם הוא יצור אנושי שאינו יכול לדבר ולכן נקרא גולם. כוחו רב והוא למעשה יצירה כמו לידה של בן אדם שגם היא בשיתוף כוחות שמימים. אבל בדרכים אחרות, עפר מן האדמה בשיתוף שמות קודש וכוחות שמימים.

הגמרא מספרת שיש אפשרות כזו והיא מופיעה גם בספרי הקבלה. רק חכמים מיוחדים היו יכולים לעשות דבר כזה. ורק לצורכים מיוחדים.
מספרים שהמהר"ל עשה את זה לצורך הצלת עם ישראל מידי צורריו הגויים.

מספרים שבסופו הוציאו ממנו את שם הקודש והוא התפרק ונגנז בעלית הגג של בית הכנסת בפרג.

אמת או לא?
לא יודע.
מישהו כתב לי כאן פעם שהרבי מחב"ד אישר את הסיפור. אני לא שמעתי.

בכל מקרה יש על זה הרבה סיפורי אגדות שמן הסתם התרחבו וגדלו לפי מידת כוחו של המספר.
הגרעין של הסיפור הוא כמו שכתבתי.

להרחבה - יש הרבה ספרים על כך.