הבדל בין דתיים לאומיים וחרדים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/09/12 09:52 יא בתשרי התשעג

שאלה

שלום רב,

אני חרדית ויש לי גיסה דתית לאומית.

לא פעם עולה שאלה מה ההבדל ביננו, גיסתי טוענת כי למעט פריטים חיצוניים (כמו כיפה ועוד פריטי לבוש) אין ממש הבדל.

אני לעומתה טוענת כי יש הבדלים רבים, הן בהשקפה, הן בדקדוק בהלכה (לפחות ככה נראה כלפי חוץ, אולי אני טועה) והן בסדר הקדימיות (גם כלפי ארץ ישראל ויישובה)

אם אפנה לרב חרדי, הוא וודאי יסביר לי שיש הרבה מאד הבדלים, לכן אני פונה דווקא לרב מהמגזר שלה..

אשמח מאד לדעת מה דעת הרב בנדון, והאם יש ואפשר לפרט את ההבדלים.

תודה רבה ויישר כוח גדול.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש הבדלים עצומים.
במציאות יש חרדים מגוונים וקשת רחבה של דתיים לאומיים, כך שההבדלים בפועל יכולים להיות גדולים או קטנים. אני אתייחס להבדלים המהותיים ביותר:

1. היחס לתקופה: חרדים סבורים שאנחנו עדיין בתקופת הגלות (יש שיטות שיאמרו 'עקבתא דמשיחא' = סוף הגלות).
הדתיים לאומיים ברובים המכריע יאמרו שאנחנו ב-'אתחלתא דגאולה'.

2. מכאן היחס למדינת ישראל: לפי הרבה חרדים המדינה היא מרידה בד'; הפרה של שלושת השבועות.
לפי דתיים לאומיים המדינה היא 'ראשית צמיחת גאולתנו'.

3. היחס לחילוניים ולמוסדות המדינה: החרדים מתרחקים מהחילוניים וממוסדות המדינה. גם מפני שהם רואים בהם חילול היהדות וגם בגלל חשש להשפעה רעה. הדתיים לאומיים מאמינים בשיתוף פעולה רחב, באחדות עם ישראל למרות הקשיים והפערים. יש דתיים לאומיים שמנהלים שכנות וידידות עם חברים חילונים, משתתפים בצבא ובשלטון באופן פעיל ושותפים במערכות החינוך הממשלתיות.

4. היחס ללימוד תורה לעומת חיי חול: החרדים מתמקדים רק בלימוד תורה, לכל השאר אין ערך אמיתי. לחיי החול יש מקום רק כאמצעי הכרחי למען הלימוד.
הדתיים לאומיים מאמינים בערך של 'קידוש החומר' = 'תורה ועבודה'; שילוב בין לימוד תורה ועשיה חומרית שיש לה ערך ומשמעות = עבודת אדמה, התיישבות, פעולה למען צמיחה ראויה של עם ישראל בארץ ישראל.

בתקווה שנזכה במהרה לביאת המשיח ולאחדות ישראל.