האם ראוי שיהיה רב באולפנה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 05/04/19 09:05 כט באדר ב'

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני לומדת בכיתה ז' באולפנה ברוך ה'.

אני לא ייצין את שמה של האולפנה בה אני לומדת (משום חשש לשון הרע).

יש רב לאולפנה (מנהל),

רציתי לשאול אם יש עם זה בעיה?

הוא מעיר לנו על חצאיות וצניעות....מותר לו ?

מבחינה הלכתית?

יש לציין שלהרבה בנות זה מפריע....

מצד שני יש הרבה בנות שלא מקשיבות למחנכות ורק לרב (אולי זה לתועלת ואפשר..)

לעומת זאת יש בנות שמקשיבות רק למחנכות שמעירות...

תשובה

שלום וברכה,

את שואלת שאלה חשובה וטובה.

ישנם יתרונות וחסרונות בכך שיש רב לאולפנה על פני דמות נשית מקבילה.

אינני מכיר את המוסד בו את לומדת, ולכן זה משתנה. וכל מקרה צריך לדון לגופו.

לפעמים רב האולפנה משפיע מאוד לטובה לעיצובן הרוחני של התלמידות. ולפעמים גם ההפך חלילה.

שאלת: האם יש בעיה בכך שיש רב לאולפנה.

לענ"ד, אין הכרח שתהיה בעיה.

אם יש רב ראוי שמתנהג באופן ראוי, מתוך הקפדה על כללי ההלכה, ומשפיע על התלמידות לכיוון חיובי. זה דבר נפלא, שיכול להועיל מאוד.

אם חלילה זה לא כך וזה מוביל לדברים שליליים, כמובן שזה יכול להיות בעייתי מאוד.

לגבי הערות בנושא צניעות לבנות.

חושבני, שבאופן עקרוני אין זה מקומו של גבר להעיר לבנות בנושאים הללו בכלל.

זה כשלעצמו לא צנוע בעיניי, ויכול לגבול גם בהטרדה (על פי החוק במדינת ישראל).

רב אולפנה לא צריך להתעסק בהערות לבנות בנושאים הללו. יש מורות וצוות חינוכי נשי שהן צריכות לתת את הדעת ולהתעסק בנושאים הללו (וגם הן במשנה זהירות, ולחשוב מה מועיל ומה מזיק).

כתבת שיש בנות שמקשיבות רק לרב. בכל זאת, אין זה אומר שמותר לרב לחרוג מסמכותו, ולהיכנס לנישות שאינן ראויות מצד הצניעות שבדבר.

מכיוון שהדברים בדרך כלל מורכבים יותר, אם הנושא הזה חשוב לך ואת חש שיש בעייתיות אצלכן, אני מציע לך שתתייעצי עם הורייך, או אם אחת מאנשי הצוות, שיתנו את הדעת, האם התנהגות הרב אצלכן ראויה ונכונה.

ואם מתברר שישנן בעיות - יש דרכים לפעול כיצד לתקן זאת. וצריך לעשות זאת בהקדם.

בהצלחה רבה,

הלל מרצבך