האם פתיחות היא טובה או מסוכנת?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/08/03 00:12 יב באב התשסג

שאלה

ידוע שהרבנים מתנגדים ל"פתיחות" כגון טלוויזיה, קריאה בספרים "חיצוניים" וכו' אחת הטענות שאדם שנמנע מכל אלו ולומד רק תורה הוא נעשה אדם ברמה גבוהה יותר!

שאלתי אם כך, כיצד יתכן שכאשר נפגשתי בצבא עם אנשים מהציבור הדתי הלאומי דווקא "החזקים" היו נכשלים ו"החלשים" היו גיבורים. על כל המשתמע מכך אם ביכולת להגיע לקצונה אם ברמה האישית (ברור שיש הרבה לא כאלה אבל מבחינת פוטנציאלית אם כל הציבור הדתי לאומי היה נראה כמו שהרבנים רוצים אין ספק שלא היית מוצא אותם במדע ובצבא וכו' כפי שזה מתבטא היום).

תשובה

בס"ד

זה נכון שלא כל מה שנראה לעינינו על האדם בזמן הלימוד בישיבה - הוא מה שיראה גם במבחן המציאות.
בישיבה האנשים נמצאים בחממה רוחנית ומתפתחים, ובשטח נבדק החוזק הפנימי.

לפעמים מי שנראה חזק בישיבה - נשבר במבחן השטח, ומי שנראה חלש בישיבה מתגלה כגיבור גדול.
אבל אנחנו לא חכמים אחר מעשה אנחנו מנסים לעשות את המירב מתחילה להצליח בדרכינו. לכן:

[א] אני מנסים לראות איזה שיטה יותר יעילה ברוב המקרים.

[ב] אנחנו מנסים לאתר את מה שמחזק באמת.

{[א - מה עומד במבחן?]}

ברוב המקרים [רוב] אלה שמרשים לעצמם פתיחות וכד' לא מחזיקים מעמד במבחן. אין להם גדרים.

אם מדברים על צבא אז
[בוא נלמד מהצבא!!]

הצבא בנוי על אימונים וטווחי ביטחון. אע"פ שיש מי שיכול לאלתר, ולפעמים האלתור הוא יותר טוב ממי שמתאמן.
אבל הצבא לא לוקח סיכון בחיי אדם!! הוא מאמן את לוחמיו הוא מלמד אותם פעם אחר פעם. הוא משקיע בזה מאמצים רבים.
אם אדם מתאמן - רוב הסיכויים שהוא יצליח.

עוד למד מהצבא והוא טווחי בטחון.
בנשק,
בגדרות,
בחוקי בטיחות,
במידע.
וכו'

אם אדם לוקח טווח ביטחון בנשק ובאחסון ובמידע. הסיכוי של הצבא להצליח הוא הרבה יותר טוב. ולמרות שיש כשלונות גם בטווחי בטחון - זה לא מוריד את הערך שלהם ויעילותם במקומות אחרים.

{[ב - מה נותן את הכוח?]}

אבל אני לא חושב שמה שנקרא פתיחות הוא זה שנותן את הכוח. גם צדיקות מעושה לא נותנת את הכוח. מה שמחזק באמת הוא הכנות. האמיתיות. העבודה שאדם עושה עם עצמו ברובד האמת ולא ברובד החיצוני.

לכן השאלה היא מה מחזק את הרובד הפנימי שבא לידי מבחן בשעת משבר.

ממה שאני למדתי על החיים גם בצבא וגם באזרחי כרב וגם לפני זה הוא שהכנות נבחנת בשעת משבר. במה שאתה מאמין באמת - אתה מחזיק באמת.

ועוד אומר לך שכשיש לאדם דרך הוא לא חושש ולא נשבר. הוא לא מתרגש מכל מ"כ או מט"ק ואפילו לא מבחורה יפה. הוא יודע את דרכו ומתמודד עם הקשיים ומצליח.

מי שלא יודע את דרכו יכול בהחלט להיות מוסט לימין או לשמאל. אין לו כיון מסוים שאליו הוא חותר ולכן כל רוח תזיז אותו.

לא לחינם אמרו חז"ל: ["דע מאין באת ולאן אתה הולך ולפני מי אתה עתיד ליתן דין וחשבון"].

אני חושב שכשאדם לא מדקלם אלא יודע באמת את התשובות לשאלות הללו. לא מדוקלמות. אלא יודע ממש. הוא יכול להחזיק מעמד במבחנים.

למרות כל זאת אני לא מציע לשום אדם להוכיח את עצמו. כי אז מתברר ש"עצמו" זה הוא הענין ואז הכל עלול לקרוס.

בהצלחה