האם נביא יכול לבטל מצוה מהתורה?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/08/03 01:56 ח באב התשסג

שאלה

בס"ד

לרב שלום,

הרמב"ם כותב כיצד לזהות נביא אמת

ובאחד מהם הוא כותב שהנביא צריך להיות צדיק ושלא יקרא לעבוד אלוהים אחרים, אבל אם הוא קורא להקל במצווה כלשהי צריך לשמוע לו, או שאסור?

תודה

תשובה

בס"ד

הרמב"ם כותב שם גם שנביא שאומר שהתבטלה מצווה אחת - הוא נביא שקר, משום שהקב"ה עצמו אמר שהתורה לא תתבטל ואם כן לא יתכן שנביא התנבא כך מה'.

לעומת זאת נביא יכול לומר כ"הוראת שעה" לעבור על מצווה מסויימת, כמו שהקריב אליהו קרבנות בהר הכרמל (ראה רמב"ם בהקדמה לפירוש המשנה).

כמו כן יכול נביא להסביר בכח חכמתו הלכה באופן שיחלוק על חכמים אחרים כיון שכל נביא הוא גם חכם וכשהוא מסביר את תורת משה הריהו כמו כל חכם אחר.

בהצלחה.