האם מותר לעשות את זה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/07/12 09:39 כב בתמוז התשעב

שאלה

בס"ד

שלום הרב

היום בעידן הסמארטפונים אפשר להוריד המון משחקים וישומים. לפני שמורידים את המשחקים צריך לעשות חשבון, שכל המשחקים שמורידים נשמרים עליו. מכרי, קנה משחקים בכסף מחנות המשחקים, והם נשמרו בחשבון שלו. אני יכול לכתוב את החשבון שלו בפלאפון שלי (אני אבקש ממנו ואם הוא יסכים אז אני אעשה את זה) וכל המשחקים שלו יה'יו גם אצלי. (אני כותב אותו ואז מוריד את כל המשחקים משלו לשלי, והם נשארים אצלו, אבל גם אצלי.)

מותר לעשות את זה?

זה כמו שהוא קנה צעצוע, והוא נותן לי אותו במתנה. כל המשחקים (גם שהוא קנה) עוברים אלי, והם אצלו גם.

תודה הרב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לא נראה לי שיש מקום להבדיל בין זכויות יוצרים על ספרים וסרטים ובין זכויות יוצרים על משחקים.
כמעט בכל ספר שאתה פותח תמצא בדף הראשון את האזהרה: "אין לשכפל, להעתיק... לשדר או לקלוט בכל דרך או אמצעי אלקטרוני..."
דברים דומים רשומים בסרטים ובדסקים של מוזיקה.

דרישה זו צודקת והוגנת מפני שבכל מוצר: ספר, סרט, משחק וכד' השקיעו הרבה כסף ומי שקונה מוצר לא יכול להעביר אותו בחינם לאחרים, זה מזיק מאוד ליצרנים של המוצר.
ברור לחלוטין שמוכרי המשחקים הללו לא מתכוונים שכל מי שקנה מהם משחק יפיץ אותו בין חבריו.
אם אתה סבור אחרת - עליך להתקשר אליהם ולבדוק אצלם - רק במקרים נדירים היצרנים מוכנים להפיץ בחינם את המוצר שלהם.

אגב הדוגמה שנתת על מישהו שקונה צעצוע לא דומה לנושא שלנו. אם דוד שלך קנה אופנים או מצלמה והוא מעביר אותם אליך אז הוא לא משתמש באופניים או במצלמה.

במקרה שבשאלה שלך, אתה משתמש אבל גם הדוד ממשיך להנות מהמשחקים. זה דומה יותר למישהו שקונה כרטיס לקולנוע, אחרי שהוא נכנס לאולם, הוא מעביר אליך את הכרטיס שגם אתה תוכל להכנס מבלי לשלם... האם יש לך ספק שזו גנבה?