האם להעדיף את טובת ההורים או הילדים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/10/04 00:42 יג בחשון התשסה

שאלה

האם להעדיף כישוב מגורים את הישוב בו גרים הורי האשה (ולזכות במצוות כיבוד הורים וכו') למרות שהחברה בישוב דתית פחות מהשאיפה שלנו (ילדים לא מספיק בבית הכנסת וכו'). או להעדיף ישוב אחר בו אנו מעריכים שהחינוך שינתן לילדים יהיה טוב יותר, אך הורינו יפגעו מהעזיבה.

תשובה

שלום וברכה
שאלות אלו אינן יכולות להיחתך כבנוסחה מתמטית. מדובר בשקלול עדין של חובות כלפי ההורים של אשתך, שלהן יש השפעות גם באופן ישיר על חובות שלך כלפי אשתך ועל תחושותיה הנקרעות מול חובות כלפי עצמכם וכלפי ילדיכם וכדו'.
קשה מאוד להכריע, כי אם רק לכוון באופן כללי.
המחויבות כלפי הילדים קודמת לכל דבר. אם משוכנעים כי חינוך בישוב אחר הוא זה שידריך אותם טוב יותר, והעמדה הזו היא עמדה מובהקת שממש רואים אותה בעיניים, ניתן לעזוב את הישוב לטובת הילדים. להם אנו מחויבים – ושננתם לבניך – ומעוד סיבות. אם התשובה אינה כה חדה, וכלל לא ברור שבמקום אחר הם יצמחו יותר טוב, יהיה נכון להישאר, שזה גם חלק מחינוכם לכיבוד אב ואם ולהדרכה ביחס המשפחתי הנכון והבנוי.
ברם, רק אתם יכולים לתת תשובה מלאה לדרך בה אתם משקללים את הכל ביחד.
כל טוב