האם יש תשובה וכפרה?

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 22/09/12 20:31 ו בתשרי התשעג

שאלה

בהמשך לשאלה: שכתוב ב"אורחות צדיקים" שער התשובה דברים נוראיים: "הבא על הגויה – יתענה וילקה, ולא יאכל בשר ולא ישתה יין לכל הפחות ארבעים יום; או יתענה שלושה ימים לילה ויום, שלוש שנים פעם לשנה. ואם אחר התשובה יחזור לסורו, יחמיר יותר עליו: בימות החמה ילך במקום נמלים הרבה וישב ביניהם ערום, ובימות החורף ישבר הקרח וישב במים עד החוטם. ואם עוד יחזור לסורו יחמיר עליו יותר ויותר.

המוציא שכבת זרע לבטלה – יתענה ארבעים יום, ואפילו אינם רצופין. וישב במים בימות החורף כדי צליית ביצה וגמיעתה כל הארבעים יום; ולא יאכל בשר ולא ישתה יין ודבר חם, לבד משבתות וימים טובים. וירחץ הראש מעט במים פעמים או שלוש, כל אותן ארבעים יום". וע"כ דבריו. וכל זה בכדי לשבר תאוותו ולהכניע יצרו הרע, והצער והעצבות והחרטה על העבר, כמו שכותב הרמב"ם שצריך להקצין לצד השני.

בנעורי עברתי המון עוונות וזה כתוב על פעם אחת, האם למי שפגם הרבה בברית:

1. כמה צריך להתענות לחומרא (אני חלש ונכה וחולה מאוד)?

2. כמה זה שיעור כדי צליית ביצה וגמיעתה (בדקות) לחומרא?

3. כמה צריך להחמיר אם הרבתי לפשוע, ועכשיו אני רוצה לעשות תשובה באמת?

תשובה

ב"ה

שלום וברכה,

העיקר לחדול מחטאים, להתחרט ולבכות על כך, ולקבל לא לעשות זאת שוב.

כל הסיגופים הם תוספת וכיון שאתה חולה, תשקיע את כוחותיך בלימוד תורה ומוסר, שהתורה מרפא את כל תחלואי האדם.

וה' יקבל את תשובתך ברצון.

בברכה,

דני ארגמן