האם חשוב להכיר את הגויים?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/07/13 12:41 ג באב התשעג

שאלה

שאלתי לפני כמה זמן שאלה על גויים. הבנתי שהיא לא הייתה מנוסחת כראוי, לכן אשתדל לנסח טוב יותר: א. בארץ ישראל אני לא כ"כ מכירה את גויי הארצות, והעניין הוא שאני מרגישה שאני חיה כמו בתוך בועה קטנה במקום של יהודים, ואני בכלל לא מבינה מה המהות, התרבות של הגויים. במה הם שונים מאיתנו בתרבות שלהם חוץ מהתורה והמצוות, בעניין התרבותי- חברתי. הענין הוא שאני לא מכירה גויים כאן בארץ ישראל ואני רק שומעת עליהם, ב.הבנתי שלא מיוחסות אליהם תכונות שליליות אך תמיד אומרים שהגויים הם ריקניים, חוקות הגויים וכו'. הבנתי שלגויים יש חלק חשוב בתהליך הגאולה.והעניין הוא שאני לא ממש מכירה אותם. וזהו, בעצם.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

את לא חיה ב-'בועה', את חיה בעצמאות יהודית נפלאה!
אשרינו שאנו זוכים לשאלה כזאת!

במשך אלפיים שנה היינו מעורבים בגויים והושפענו מהם יותר מדי, הלכות שונות נפסקו כדי למנוע התקרבות אל הגויים: "גזרו על פתן ושמנן משום יינן, ועל יינן משום בנותיהן". אבל לא בגלל שהם רעים או בזויים חס וחלילה! צריך להזהר מהכללות בכל ענין כך גם ביחס לגויים. לא כל מה שהגויים עושים הוא מגונה ואין מקום לזלזל בהם.
'חוקות הגויים' זה ענין מסוים "מנהגי גוים שיש בהם יסודות של עבודה זרה, או שהם מנוגדים לדרכי היהדות".
http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=682

יש הרבה גויים טובים וגם צדיקים - הם נקראים "חסידי אומות העולם". בעקרון הקב"ה ברא עולם גדול ויש בו הרבה בני אדם ואומות, רובם טובים.
עם זאת לעם ישראל יש תפקיד מיוחד ולשם מילוי תפקידו הרגיש צריך עמ"י להשמר שלא להיות מושפע מהאומות:
"עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב"
"המבדיל בין קודש לחול... בין ישראל לעמים!"

לכן אין ענין להתקרב אל הגויים - מלבד מי שיש לו תפקיד לטובת כלל ישראל: שגריר, נציג מסחרי של ישראל וכד'
יש גם מקום לכנסים מדעיים וכד' בהשתתפות מומחים גויים.

תשמחי שאת מתפתחת בדרך יהודית עצמאית בריאה - מה שלא זכו צעירי ישראל במשך אלפיים שנה. שמרי על עצמאותך ורוחך הבריאה מכל השפעה זרה ומיותרת.

כאשר תמצאי את עצמך כאדם בוגר בתפקיד שדורש משא ומתן עם גויים תהיה לך הדרך ללמוד ולהכיר כל מה שנדרש לשם כך.