האם העובר הוא חי עצמאי או איבר בגוף האם?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/09/11 12:28 יט באלול התשעא

שאלה

שלום הרב,

רציתי לבקש מהרב אם יוכל להסביר לי את עניינה של המשנה הבאה (ערכין א' ד')

אישה שהיא יוצאה ליהרג, אין ממתינין לה עד שתלד; ישבה על המשבר, ממתינין לה עד שתלד. האישה שנהרגה, נהנין בשערה; בהמה שנהרגה, אסורה בהניה.

מעיון קצר במפרשים לא הצלחתי להבין כיצד ייתכן שדין מוות שנגזר על אישה חל גם על עוברה? הרי העובר נחשב אדם נפרד מאימו ויצור חי מ40 יום (לעניין הפלה וכד')

העניין סתום ומציק לי כבר כמה ימים... אשמח להסבריך...

תודה וסליחה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

עמדתך נכונה!
ממשנה זו וממקורות נוספים מתברר שאין ליהדות עמדה חד משמעית שהעובר הוא אדם נפרד.
לפי אחת הדעות עד תחילת הלידה (="ישבה על המשבר")העובר נחשב איבר של האם "עובר ירך אמו".
לכן גם לגבי הפלה מלאכותית יש מחלוקת גדולה, לדעות רבות, גם אם אמנם אסור לעשות הפלה, אבל זה לא ממש רצח.