האם אשתו של אליהו הנביא צריכה גט?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 27/10/02 03:48 כא בחשון התשסג

שאלה

השלום והברכה תשרה עליך.

ברצוני לדעת, האם נשותיהם של חנוך,אליהו הנביא,וכ"ו... מותרות (כביכול) לנשואים עם אחר?

אודה באם הרב יוכל לנמק.

שבוע טוב.

תשובה

בס"ד

בשולחן ערוך אבן העזר סימן י"ז ב"באר היטב" ס"ק א' כתוב "אשת אליהו הנביא או רבי יהושע בן לוי (שגם הוא עלה חי לשמים) - מותרת לינשא. ונפקא מינא אם יזכה אחד כמו הם,,,
אם מתה אשה אחת תחת בעלה מיתה ודאית ושוב חיתה על ידי נביא כמו אליהו לבן הצרפתית ואלישע לבן השונמית - לא פקעה זיקת הבעל מעליה ואינה יכולה לינשא לאחר. ויש סעד מאשת רבי חנינא בן חכינאי"

והסיפור הוא מסכת כתובות דף ס"ב:
רַבִּי חֲנַנְיָה בֶּן חֲכִינָאִי הֲוָה קָאָזִיל לְבֵי רַב, בְּשִׁילְהֵי הִלּוּלֵיהּ דְּרַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן יוֹחַאי. אָמַר לוֹ, אִיעַכָּב לִי עַד דַּאֲתָאִי בַּהֲדָךְ. לָא אִיעַכָּב לֵיהּ. אָזַל, יָתִיב תְּרֵי סָרֵי שְׁנֵי בְּבֵי רַב, עַד דְּאַתִּי, אִשְׁתָּנוּ שְׁבִילֵי דְּמָתָא, וְלָא יָדַע לְמֵיזַל לְבֵיתֵיהּ. אָזַל, יָתִיב אַגּוּדָא דְנַהֲרָא. שָׁמְעָהּ לְהַהִיא רְבִיתָא דַּהֲווּ קָרוּ לָהּ, 'בַּת חֲכִינָאִי', [,בַּת חֲכִינָאִי', מְלֵי קוּלְתֵּךְ וְתָא נֵיזִיל]. אָמַר, שְׁמַע מִינָהּ, הַאי רְבִיתָא - דִּידָן. אָזַל בַּתְרָהּ, הֲוָה יְתִיבָא דְּבִיתְהוּ, קָא נִיהֲלָא קִמְחָא, דַּל עֵינָהּ, חֲזִיתֵיהּ - סָוִי לִבָּהּ, פָּרַח רוּחָהּ. אָמַר לְפָנָיו, רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם! עֲנִיָּה זוֹ, זֶה שְׂכָרָהּ? בָּעָא רַחֲמֵי עֲלָהּ - וְחָיְתָה:

רבי חנינה בן חכינאי למד בישיבה והתעכב שם שתים עשרה שנה - כשבא לביתו לא הכיר את רחובות העיר - הלך וישב על שפת הנהר ושמע שקוראים לבחורה אחת "בת חכינאי" הבין שזו ביתו. הלך אחריה וכשהגיע לביתו ראתה אותו אשתו ומרוב התרגשות פרחה נשמתה.
אָמַר לְפָנָיו, רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם! עֲנִיָּה זוֹ, זֶה שְׂכָרָהּ?
ביקש עליה רחמים - וְחָיְתָה.

מכאן מוכיח הבאר היטב שאינה צריכה קידושין מחדש.