האם אפשר לבקש יראת שמים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/08/13 15:01 כח באב התשעג

שאלה

בס"ד

שלום לרב. יש לי שאלה שמעסיקה אותי זמן רב מאד.

מצד אחד כתוב: "הכל בידי שמיים [חוץ מיראת שמיים]", ומצד שני צריך לבקש על הכל שה’ יעזור לי לבחור או להתגבר על יצה"ר, כלומר: [’בחירה’!] אז איך זה יתכן שמצד אחד "חוץ מיראת שמיים" ומצד שני "לבקש בחירה", הלא ממילא הקב"ה נותן סייעתא דשמייא לבחירה (כלומר, לבחור בטוב) ?

תודה מראש.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש אנשים כמוך שמתפללים ומבקשים שד´ יעזור להם לבחור בטוב ולהתגבר על היצה"ר.
יש אנשים אחרים שלא מתפללים על כך מפני שזה לא אכפת להם.
זה החלק ש-´לא בידי שמים´ - כל אחד מחליט - בלי שהקב"ה מתערב, אם חשוב שתהיה לו ´יראת שמים´ או שזה לא אכפת לו.
על כך נאמר ´הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים´ - שהבקשה על יראת שמים היא החלטה שלך, היא לא נקבעת מלמעלה.