האם אי עשיית מצווה נחשבת חטא?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 29/12/01 14:22 יד בטבת התשסב

שאלה

שלום לכם!

שאלתי היא כזו: האם אי עשיית מצווה זה נחשב כחטא? הרי יש דבר שנקרא "ביטול תורה" וזהו דבר חמור של אי עשיית מצווה או למשל לא להניח תפילין שזה חמור.

אז רציתי לדעת אם זה נחשב עבירה או סתם אי עשיית מצווה? מה המשמעות של "ביטול עשה"?

תודה!!!!

תשובה

שלום לך,
יש להבחין בין שני סוגים של מצוות עשה: מצוה חיובית ומצוה קיומית.
מצוה חיובית היא מצוה שאנו מחויבים לקיימה, ומי שלא מקיימה עבר עבירה (הנקראת 'ביטול עשה'). למשל הנחת תפילין, כמו שציינת.
מצוה קיומית היא מצוה שאם עושים אותה, מקיימים מצוה, אך אינה חובה. למשל, ללכת לעשות חסד (כגון התרמה לצדקה או לשמח חולים וכו') זו מצוה עצומה שחז"ל האריכו בחשיבותה, אבל אין חובה לעשות חסד בכל רגע. מי שלא עושה בכל רגע חסד לא עבר עבירה.
לימוד תורה זו מצוה שחייבים לקיימה בכל זמן אפשרי(מצוה חיובית), ולכן יש מושג של 'ביטול תורה'. אמנם ישנם מצבים שדוחים את מצות הלימוד, כגון כשמגיע זמן תפילה, או במצבים אחרים. אם הנך מעונין לדעת את פרטי המצוה, ראה בשו"ע, יורה דעה, סימן רמ"ו.
בהצלחה רבה
יונתן, חברים מקשיבים