האם אומרים 'שלום עליכם' כשמתפללים בבית ערבית של שבת?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 19/04/20 21:22 כה בניסן התשפ

שאלה

שלום הרב, רציתי לשאול על שלום עליכם

שהוא כידוע על המלאכים שמלווים את האדם מבית הכנסת

אז אם מתפללים בבית עכשיו ולא הולכים לבית כנסת, אז לא צריך להגיד שלום עליכם כי אין מלאכי שרת?

ערב טוב

עדי

תשובה

שלום

מלאכים מלווים את האדם מבלי קשר לשבת קודש. שנאמר כי מלאכיו יצווה לך, ונאמר כי ילך מלאכי לפניך, ונאמר חונה מלאך ד' סביב ליראיו, ועוד.

על כן בימי קדם היה נוסח לאומרו טרם הכניסה לשירותים, לבקש מהמלאכים להמתין. וכן פסק מרן בשו"ע.

אולם אנו לא ברמה כזו שמלאכים סובבים אותנו תדיר, ועל כן איננו אומרים את הנוסח טרם השירותים, זולת ת"ח גדולים וצדיקים שאומרים זאת.

אולם בשבת, גם אדם שאינו צדיק גדול, שני מלאכים מלווים אותו כאמור בגמרא. ולכן תיקנו לומר שלום עליכם. ושמעתי ממו"ר הגר"א שפירא זצ"ל שהמלאכים הללו אינם משל בלבד אלא מציאות.

ביום טוב לא מצינו שמלווים את האדם מלאכים, ועל כן חלק מהעדות לא אומרות שלום עליכם ביום טוב. לכאורה בשבת אם אדם לא יצא מביתו, לא יאמר שלום עליכם משום שלא היה בבית הכנסת ולא ליוו אותו.

אולם למעשה לענ"ד יש לומר. משום שנראה שעיקר הגעת המלאכים אינו דוקא בהליכת האדם, אלא בכך שהאדם סיים קבלת שבת בתפילה, ועובר לקבלת שבת בביתו על הכוס. ומעבר זה קיים גם כאשר אדם לא מהלך פיזית ממקום אחד למשנהו אלא מתפלל במקום בו סועד. ומה נפסיד אם נאמר פיוט חשוב שאין בו בעיה של ברכה לבטלה וכדומה.

כל טוב