דרשת נשים בבתי כנסת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/10/05 19:51 כז באלול התשסה

שאלה

מהו מקור האיסור ומהו מקור ההיתר לדרישת דרשה בפי נשים בבתי כנסת? (במסגרת הדבר תורה אל מול כל הציבור-גברים ונשים)

תשובה

שלום וברכה
אין התייחסות ספציפית לעניין זה.
ישנו איסור בתורה "ונשמרת מכל דבר רע" וממנו לומדים כי אסור ליצור מצבים של הרהור אסור. ההנחה של האוסרים היא שדרשת אישה בבית כנסת היא מצב וודאי של הרהור אסור, ועל כן הם אוסרים זאת בכלל, ובמיוחד בבית כנסת. שכן בבית כנסת יש עניין נוסף, והוא ההקפדה על ההפרדה בין גברים לנשים,ודרשה של אישה בבית הכנסת מעמעמת הפרדה זו.
המתירים את עצם הדרשה התורנית טוענים שני דברים: ראשון בהם הוא שאם האישה מופיעה בצורה לא פרובוקטיבית ודורשת בתורה אין מדובר ביצירת הרהור, כי אם בשיחה עניינית. אין נשים מהוות איום מתמיד על הרהורי הגברים. שני בהם הוא הטיעון שאם יש לאדם בעיה הוא צריך להתמודד עימה, ולא לההדיר את הנשים מלדרוש בתורה. כשם שאין מצווים על הנשים ללכת עם רעלות אף על פי שהן נאות ועלולות לגרום להרהור, כי אם מטילים חובה זו על דגברים, כך נכון הוא לגבי דרשה בתורה.

למעשה:
איני מכיר כמעט רב המתיר לאישה לדרוש בעזרת גברים בבית הכנסת, מסיבות שונות שחלקן רשום לעיל. לעומת זאת, דיבור בפני ציבור באולם הקידושים או בשיעור וכדו' נתון במחלוקת בין רבנים, ואני נוטה יותר לדעה המתירה והשמחה על כך שנשים דורשות בתורה בעניינים רוחניים.

כל טוב