דיבור על עסקאות ביום שבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/11/03 15:03 טז בחשון התשסד

שאלה

1. אם רכשתי מוצר ביום חול, רכשתי אותו דרך חבר, שילמתי עליו ביום חול, והוא קיבל אותו לידיו ביום חול - אך נפגשתי איתו ביום שבת והוא העביר אותו לידי... האם זה נחשב כעסקא בשבת? האם פעולה זו אסורה? (אני רוצה לציין שהפגישה שלי איתו בשבת היא ללא קשר למוצר שנרכש).

2. אם ישנה עסקה שמתבצעת ביום חול, אך במקרה יצא לי להיפגש עם אדם שקשור לעסקה ביום שבת, ודיברנו על פרט מסוים... האם זה עשינו משהו אסור?

3. האם מותר לחתור על קיאק בשבת? - החתירה אינה קשורה בתחרות או עבודה... סתם קבוצה חברים שנפגשים וחותרים יחדיו להנאתינו בים.

תודה...

לירן

תשובה

בס"ד

שלום וברכה!

א. אם אומרים מראש לחבר שכאשר הוא מקבל אותו הוא נחשב שליח לזכות בו עבורך – מותר, כי החפץ כבר שייך לך. אחרת, רק כשאת לוקחת מידיו את החפץ את מעבירה אותו לבעלותך, והדבר אסור.

ב. אם העיסקה עדיין לא נעשתה – אסור. אם היא נעשתה וכבר שילמת ואתם מדברים רק על הפרטים שאין להם כבר משמעות – מותר, אך ודאי שאין להרבות בשיחה על כך.

ג. חכמים אסרו לשוט בסירה בשבת, שמא יביא הדבר לחילול שבת, וגם בגלל שהדבר פוגע באוירה שצריכה להיות בשבת.

אם את רוצה להעמיק עוד בעניין השבת, מבחינה רוחנית ומבחינה הלכתית, את מוזמנת לעיין בספרו של הרב אליעזר מלמד "פניני הלכה" על הלכות שבת, המתפרסם באתר ישיבת בית אל:
http://www.yeshiva.org.il/midrash/book.asp?cat=11