דוד שמש בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/06/02 14:52 כט בסיון התשסב

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב,

לאחרונה שמעתי מפי כבוד אביו הרב לגבי שימוש בדוד שמש בשבת, שהיות ומדובר בתולדת שמש, ואיסור גרמא, לכן מותר להשתמש במים חמים מדוד שמש בליל שבת. אבל, ברור שלאחר שבמשך כל יום שישי קרני השמש חיממו את המים שבדוד, הרי בליל שבת יש בדוד מים בטמפ' גבוהה מיד סולדת ויש כאן ממש בישול בכלי ראשון ?

האם לא הבנתי נכון את הדברים ?

תשובה

בס"ד

אני מצטט לך מתוך שיעורי קול צופיך של הרב אבא שליט"א. בדבריו תשובה לשאלתך.

צריך להיזהר מאד להבחין בין דוד שמש לדוד חשמלי \בוילר/. דוד חשמל דינו כמו תולדות האור - אש ממש. אור ותולדותיה זה היינו הך וחייב חטאת! דוד שמש היא תולדות חמה. הדוד קולט את חום השמש בצינורות והמים מתחממים מהצינורות וע"כ נקרא תולדות חמה.
למעשה - בשבת בבקר אסור להשתמש בדוד שמש כיון שזה תולדות חמה אבל אם המים התחממו מערב שבת - מותר להשתמש ואעפ"י שנכנסים מים קרים לדוד ומתבשלים לא גוזרים בזה \משום שזה פסיק רישיה דלא ניחא ליה בדרבנן/.
יש מוסדות שמוכרחים להשתמש בדוד שמש בשבת ואם לא תתיר להם ישתמשו בבוילר חשמלי. וע"כ עדיף להעלים עין.
מים שהתחממו בבוילר - אסור להשתמש בהם בכל מקרה.