דגים באקוריום צער בעלי חיים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 01/07/02 14:06 כא בתמוז התשסב

שאלה

האם מותר להחזיק אקווריום בבית ?

האם אין בו צער בעלי חיים?

נא להרחיב בבקשה!!!!!!!!!!!

תודה רבה!

תשובה

ב"ה

בתאל שלום.

מותר להחזיק אקווריום בבית ואין בזה משום צער בעלי חיים.
ראיתי שגם בביתו של אחד מגדולי הדור הלא הוא הגר"מ
אליהו שליט"א יש אקווריום בבית.

אכתוב לך מקצת מהמקורות:
התוס' במסכת חולין דף סו עמוד א כתבו שאיסור צער בע"ח לא שייך בדגים.

אולם מהתלמוד במסכת בבא בתרא דף עד רואים שיש ,
שהרי הקב"ה חשש לצערו של הליויתן.
בתלמוד במסכת בבא קמא דף נה משמע שיש איסור כלאיים בדגים ובעל ספר החינוך (תקנה) כתב שזה משום צער בע"ח.

בשו"ת יעבץ התייחס לשאלה זו וכתב שיש צער בעלי חיים בדגים וצריך להזהר לא לצערם ,אולם לא אסר להחזיקם.

איסור צער בעלי חיים הוא איסור התורה, איסור צער בעלי חיים ושל פריקה חמור שקרס תחת משאו. ואותו ואת בנו ביום אחד. ולא תחרוש בשור וחמור יחדיו. ולא תקח האם על הבנים וכד' ומי לנו גדול מאברהם יצחק ויעקב שנתיחדו להיות אבות האומה בגלל הרגש שלהם כלפי בעלי חיים. ".

יחס לבעלי חיים מופיע במסורת ישראל הרבה הרבה לפני שכל אומה ולשון בכלל הבינו מה זה צער של בני אדם, לא כל שכן צער של בעלי חיים.

היו לצערינו אומות שהבינו רק מהו צער של חתולים ולא צער של בני אדם אם הוא לא היה מהעם או מהחברה שלהם.
הרב ישראל מסלאנט הזהיר את תלמידיו שבגרמניה יזבחו אנשים ברחובות. הוא אמר את החכמה- נבואה הזאת אחרי שראה אשה בעיר קלן מנשקת את הכלב שלה. הוא גם הביא להם מקור מפסוק "זובחי אדם - עגלים ישקון".אולם להחזיק אקווריום ולגדל בו דגים איזה צער יש בזה?
אדרבא מטיבים להם
מזינים אותם,
מפרידים בין הקטנים לגדולים ע"מ שלא יבלעו אותם.
מתבוננים במעשי ידיו של הקב"ה ואמרים"לויתן זה יצרת לשחק בו"(תהילים).

צריך למצוא את האיזון העדין שלא לצער ומאידך לא להתמכר יותר מידי .

בברכה,

עוזיאל