גניבת דעת בין חברים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 25/10/02 09:09 יט בחשון התשסג

שאלה

שלום!

כבוד הרב,

מה דעת הרב:

המציאות היא כזאת: שמעון עובד ביום חמישי כל היום.

ראובן שואל את שמעון "תוכל לעזור לי היום" (ביום חמישי)?

והאמת היא ששמעון כלל לא רוצה לעזור לו (גם אם זה לא היה היום יום שהוא עובד בו כל היום)

אז שמעון עונה לו: "אני ממש מצטער, פשוט אני עובד היום כל היום".

האם יש בזה משום "גניבת דעת" שכן ראובן חושב ששמעון לא עוזר לו רק בגלל שהוא לא יכול באמת, אך האמת היא שזו בכלל לא הסיבה שהוא לא עוזר לו! ?

תודה רבה!!

תשובה

בס"ד

עדיף לענות בצורה שכזו, כיון שבודאי הוא לא יכול לעזור לו באותו יום בגלל העבודה.
אם הוא היה אומר שהוא לא עוזר כי אינו רוצה לעזור. זה היה עלול לגרום מחלוקת. על כגון זה נאמר שמותר לשנות מפני השלום ובודאי במקרה זה שאינו משנה כלום.

מה שאסור מפני גניבת דעת הוא דבר הפוך. לומר לאדם "אולי אתה רוצה לאכול אצלי" - והוא יודע בו שאינו רוצה או אינו יכול - הרי זו גניבת דעת. שבגלל זה הוא צריך להחזיק לו טובה ואין בזה כלל אמת שלא כיון להזמינו כלל.