גזל

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 27/08/10 09:20 יז באלול התשע

שאלה

לפני כשנתיים עבדתי בחנות ספרים, לעיתים הייתי משאילה כסף מן הקופה, לקנות אוכל וכדו' ויום, יומיים אחרי הייתי מקפידה להחזיר. בזמנו השאלתי סכום כסף ויצאתי ללדת, החופשה התארכה וכבר לא שבתי לעבוד באותה העבודה מפאת השדרוג להיותי אם. חלפו שנתיים פלוס ונזכרתי בחוב. אין לי פנים לגשת לשם ולהחזיר. האם ישנה דרך בה אוכל להשיב את החוב מבלי להראות פניי? אם אתן מעטפה בעילום שם העניין יכופר? או שמא חייבת אני בווידוי כלפי בעל החנות? החוב מעיק ממש. בבקשה תשובה בהקדם. תודה מראש.

תשובה

ב"ה

לשואלת שלום,

א. אם מקובל מבחינת בעל החנות לקחת הלוואות ולהחזיר – זה לא גזל ואפשר להחזיר בעילום שם.

ב. גם אם זה נעשה בלא הסכמתו אפשר להחזיר בעילום שם.

ג. אך אם נודע לו שנלקח ממנו כסף וזה גרם לו צער, צריך לבקש מחילה, וגם זה אפשר בעילום שם.

ד. מסתבר שבעל חנות לא מרגיש שנלקח ממנו סכום כסף קטן, וגם אם שם לב לכך הוא תולה זאת בטעות בחשבון. ואם לא נודע לו אז לא נגרם לו צער ולא צריך לבקש מחילה.

(אגב צריך להחזיר את הכסף לקופה כי זו הכנסה של העסק שצריכה להיות מדווחת לענין מס,
אא"כ כבר דווח עליה למרות ההפרש החשבון היומי.)

בברכה שנה טובה

דני ארגמן