גזל עטים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 29/05/02 17:14 יח בסיון התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב

בביתי יש עטים שלא ממש קנינו אך בכל זאת הם קיימים. היום קראתי קצת על גזל והבנתי שאסור להשתמש בכלום ללא רשות אפילו לא עט שערכו הכספי נמוך. אך בכל זאת אם לא ידוע לי ואין שום דרך לדעת מאיפה העטים האם מותר להשתמש בהם?

ואם לא, מה לעשות איתם???????

בתודה מראש:

ANGEL GIRL

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום,

אכן צדקת. אסור להשתמש ללא רשות הבעלים, ואפילו עט שערכו הכספי נמוך.

ואמרו בתלמוד "אמר רבי יוחנן כל הגוזל את חברו אפילו שווה פרוטה כאילו נוטל את נשמתו ממנו". ולכן כדאי לנסות ולהיזכר ממי נלקחו העטים ולהחזיר את הגזלה.

במידה ואינך זוכר ממי לקחת את העטים ישנה אפשרות שתעריך את שווי העטים ותפדה אותם, ואת הכסף תחזיק בצד עד אשר תשכר למי אתה צריך להחזיר, ובצורה כזו תוכל להשתמש בעטים.

ואין לסמוך על ייאוש הבעלים או מחילה שלהם אפילו אם מדובר בסכום פעוט – מפני שאין בגזל דין מחילה או ייאוש.

להרחבה בנושא עיין בשו"ע חושן משפט סימן שנ"ט סעיפים א', ב', ג'.

יישר כח על שאתה גורם לתיקון העולם!!!

בברכה,
עוזיאל