גורלו של האדם

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 22/02/14 22:09 כב באדר א'

שאלה

שבוע טוב כבוד הרב,

רציתי לשאול שאלה שאני מהרהר בה רבות לאחרונה, לגבי גורלו של האדם. מצד אחד אנו יודעים שביום הכיפורים גורלו של האדם לשנה הקרובה נגזר ונחתם על פי מעשיו בשנה שחלפה. מצד שני יש שאומרים שגורל האדם כבר קבוע מראש מיום היוולדו, וידוע כבר מה יהיה עתידו, במה יעסוק, עם מי יתחתן, כמה שנים יחיה וכו'. בנוסף יש כאלה שאומרים שהשם של האדם הוא מאוד חשוב בקביעת גורלו ומסלול חייו..

אז מכל הגישות אני כבר נעשיתי מבולבל...

יש אפשרות לעשות סדר בדברים?

אני אודה לך על כך מאוד מאוד.

שבוע טוב.

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

חז"ל אמרו הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים,

כלומר ה' קובע אם אדם יהיה עשיר או עני, חכם או טיפש, (כמובן שאם ה' גזר עליו להיות חכם ולא למד כלום הוא ישאר טיפש)

אבל בעניני יראת שמים כלומר האם להיות טוב או רע זה בבחירתו של האדם.

שמו של האדם לא משפיע עליו,

גם אם יש לאדם נטיות מסוימות לכל מיני כיוונים, לטוב או לרע, עדיין יש לו בחירה חופשית.

בברכה,

דני ארגמן