ברכת לבטלה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 25/10/19 09:38 כו בתשרי התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב

לאחרונה אני נתקלת במצב שבו אני חוששת מברכות לבטלה.. אודה לעזרה איך עליי לנהוג במצבים האמורים כדי לא להגיע למצב של ברכה לבטלה .

1.ברכתי ברכת שהכל על המים כאשר על השולחן היה מונח אוכל ומיד לאחר מכן בבואי לאוכלו התלבטתי אם עליי לברך על האוכל. בסופו של דבר החלטתי שלא לברך ולדעתי טעיתי.

אציין שבברכת שהכל לא כיוונתי להוציא את האוכל . האם היה עליי לברך על האוכל?

2. דבר נוסף שקורה לי לעיתים קרובות זה שאני מברכת על השתייה ומיד לאחר מכן אני רוצה לאכול מאכל שברכתו גם כן שהכל

איך עליי לנהוג במקרה כזה?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

1. כיוון שהכל היה על השלחן הרי כוונתך הייתה על הכל כולל האוכל (שברכתו שהכל) ולכן טוב נהגת שלא ברכת שוב, למרות שלא היה לך כוונה חיובית על האוכל, אבל הברכה בד"כ היא על כל הנמצא בשולחן אלא א"כ מראש מודיעים שלא רוצים להוציא דבר מסויים.

2. כנ"ל. אמנם אם לא ידעת שיש גם אוכל או שהגיע כעת ממקום אחר, יש לברך שוב על האוכל שהתחדש כעת.

שגת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ