ברכת המזון

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/11/13 18:52 ו בכסלו התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני קורא בתורה ולכן שמתי לב למשהו מעניין שהייתי חייב לשאול אותך לגביו.

שתי שאלות:

1.בפרשת וישלח אנו קוראים שיעקב אומר לעשיו:" קַח-נָא אֶת-בִּרְכָתִי אֲשֶׁר הֻבָאת לָךְ כִּי-חַנַּנִי אֱלֹהִים וְכִי יֶשׁ-לִי-כֹל וַיִּפְצַר-בּוֹ וַיִּקָּח: "(לג,יא)

לפי הפסוק הנ"ל ה'כל' היא לא דגושה.

ובברכת המזון אנחנו אומרים "בכל מכל כל" - וכאן 'כל' היא דגושה?? לפי זה, לא צריכים לאמר כאן את ה-כ' בללא דגש (בברכת המזון)??

2.ואצל אברהם "ברך את אברהם בכל"

ומאיפה ה'מכל' אצל יצחק - מאיזה פסוק??

תודה רבה כבוד הרב ושבוע טוב.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. בגדכפ"ת בראש מילה היא דגושה.
אבל לעיתים כאשר המילה שלפניה מסתיימת בהברה פתוחה הדבר משפיעה על תחילת המילה הבאה כאילו אינה בראש מילה. לדוגמה בסידור כתוב "מעשה בראשית" - ב' רפויה מפני שהמילה מעשה מסתיימת בהברה פתוחה.
כך אצלנו: "לי-כל"

בברכת המזון המילה שלפני 'כל' אינה מסתיימת בהברה פתוחה: 'מכל' לכן לאחר מכן 'כל' מודגשת.

2. אצל יצחק כתוב:"...ואכל מכל בטרם תבוא ואברכהו גם ברוך יהיה".
בראשית פרק כז; לג