ברכת ''אשר יצר''

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 19/08/02 23:32 יא באלול התשסב

שאלה

האם אפשר לברך ברכת "אשר יצר" אחרי שירותים יחפים?

תשובה

שלום לשואל,

ברכת "אשר יצר",אפשר לברך יחף.
לכאורה אפשר להביא ראיה מהרמב"ם,שהרי הוא פוסק בהלכות תפילה (פ"ז ה"ז):
ז שמנה עשר ברכות אלו אין להם סדר אלא מברך כל אחת מהן על דבר שהברכה בשבילו בשעתו כיצד הרי שחגר חגורו והוא על מטתו מברך אוזר ישראל בגבורה שמע קול התרנגול מברך הנותן לשכוי בינה וכל ברכה מהן שלא נתחייב בה אינו מברך אותה:
ובסדר הברכות ציין שכנכנס לבית הכסא מברך "אשר יצר",ובהמשך כשנועל מנעליו מברך "שעשה לי כל צרכי".
להלן דברי הרמב"ם בהלכות תפילה.
ה וכל זמן שיכנס לבית הכסא אומר קודם שיכנס התכבדו מכובדים קדושים משרתי עליון עזרוני עזרוני שמרוני שמרוני המתינו לי עד שאכנס ואצא שזה דרכן של בני אדם ואחר שיצא מברך ברוך אתה יי' אלהינו מלך העולם אשר יצר את האדם בחכמה וברא בו נקבים נקבים חלולים חלולים גלוי וידוע לפני כסא כבודך שאם יסתם אחד מהם או אם יפתח אחד מהם אי אפשר להתקיים אפילו שעה אחת ברוך אתה יי' רופא כל בשר ומפליא לעשות.
ו כשחוגר חגורו מברך אוזר ישראל בגבורה כשלובש נעליו מברך שעשית לי כל צרכי כשמהלך לצאת לדרך מברך המכין מצעדי גבר ומברך אדם בכל יום ברוך אתה יי' אלהינו מלך העולם שלא עשני גוי ברוך אתה יי' אלהינו מלך העולם שלא עשני אשה ברוך אתה יי' אלהינו מלך העולם שלא עשני עבד:
בברכה וכל טוב,
שמואל זעפרני