ברכה על מים כשאינו צמא

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 06/10/02 22:05 ל בתשרי התשסג

שאלה

האם זה נכון שאין לברך על מים, אם אינו צמא,

ברכה ראשונה וגם אחרונה?

תשובה

שלום וברכה.
במשנה בברכות כתוב שהשותה לצומאו מברך שהכל נהיה בדברו. אומרת הגמ' פרט לשותה מים בגלל שחנקתיה אומצה (שתקועה לו עצם בגרון). אומר הגר"א - דווקא לצומאו אבל שלא לצומאו אין לברך כלל ומה שאמרו שחנקתיה אומצה, לאו דווקא. מסביר המ"ב בסימן ר"ד אות מ' וביאור הלכה ד"ה ,השותה מים לצומאו". אם שותה סתם, מברך כי מן הסתם החיך נהנה, אם אם שותה לצורך סיבה אחרת, כגון בשביל להצטרף לזימון(לדעות ששתית מים מצרפת לזימון) או להתחייב בברכה אחרונה כשיש לו ספק אם התחייב, או שרוצה לשטוף את הפה ממשהו, לא מברך לא ברכה ראשונה ולא אחרונה.
לסיכום - השותה מים סתם, מברך, אם שותה את המים בשביל סיבה אחרת, אינו מברך לא בתחילה ולא בסוף.
בברכה, צבי קוסטינר.