ברכה בלא כיפה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/01/15 12:55 כב בטבת התשעה

שאלה

שלום רב,

אני מעוניין לדעת מה על אדם שלא ישים כיסוי ראש כלשהו (כיפה, חלק מהשרוול או אפילו כף יד) בעת שמברך, האם אסור עליו לברך או שמותר (ברכות הנהנים, ברכות השחר, ברכת המזון....).

אני מבקש להדגיש כי אדם זה לא מוכן לכסות את ראשו בדבר בעת הברכות אך כן רוצה לברך.

תודה רבה

תשובה

שלום!

אין לברך או להתפלל בגילוי ראש, שכן כיסוי הראש מורה על הכנעה בפני השכינה, ולא מתאים לעמוד בגילוי ראש בפני השכינה (זאת מלבד האיסור הכללי להלך ארבע אמות בגילוי ראש).

פעמים רבות קשה לאנשים לשים כיפה, למרות שהם מאמינים בה' ורוצים לקיים מצוות, מכיוון שהכיפה מהווה גם סמל חיצוני משייך.

במצב כזה, המלצתי היא לכסות את הראש בכובע. העיקר הוא האמונה, ואם עדיין לא מתאים לאדם שיוך חיצוני - לפחות בינו לבין עצמו ולבין בוראו יהיה שלם.

מצד שני, לאחרונה כשמתפרסמים סיפורי הזוועה של האנטישמיות בצרפת, עד כדי שיהודים חוששים לשים כיפה כדי שלא להיפגע - צריך להרגיש גאווה לאומית וקידוש השם לחיות במקום בו אפשר לחבוש כיפה בלי חשש בגאווה לאומית. אני מאמין שהחלטה כזו תביא נחת רוח לנרצחים.

בהצלחה וכל טוב!