ברית מילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/10/10 19:22 ח בחשון התשעא

שאלה

בפרשת לך לך כתוב על ברית המילה ובקיצור כתוב שמה על הברית של ישמעאל רשי הקדוש מביא על המקום שישמעאל עשה ברית מילה פריעה... הינה המקור

בהמלו את בשר ערלתו. באברהם לא נאמר את, לפי שלא היה חסר אלא חתוך בשר, שכבר נתמעך על ידי תשמיש, אבל ישמעאל שהיה ילד הוזקק לחתוך ערלה ולפרוע המילה, לכך נאמר בו את:

עכשיו בזוהר הקדוש סוף פרשת וירא כתוב שערבים שהם בני ישמעאל יזכו לחלק בארץ הקדושה מתי שהיא תיהיה ריקה מכלום... בזכות הברית מילה שלהם שהיא ריקה מכלום... מה הכונה ריקה? אומר הזוהר שישמעאל לא עשה פריעה...

אז איך זה מסתדר? מצד אחד המדרש אומר שישמעאל כן עשה פריעה... והזוהר אומר שישמעאל לא עשה פריעה...

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אינני מתמצא בפרטים שאתה מציין אבל באופן כללי אני מכיר מקרים שונים בהם יש מחלוקת בין הנסתר והנגלה. יש לכך גם השלכות הלכתיות. לדוגמא לפי הנגלה צריך להניח תפילין בחול המועד ולפי הנסתר אין להניח תפילין בחול המועד - וכך נהגו בארץ ישראל.

לסיכום אתה עומד על מחלוקת בין הזהר ובין המדרש. זו מחלוקת כמו הרבה מחלוקות אחרות שאנחנו מכירים בין דעות שונות בחז"ל או בין מדרשים שונים.