בריאת העולם והיקום

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 24/02/22 17:36 כג באדר א'

שאלה

שלום הרב : ה ברא את העולם השמש הירח והיקום כולו

והנך כולו גם מדבר רק על כדור הארץ שלנו ואין "פרטים" על שאר הכגורי לכת והגאלקסיות אז מה הסיבה בעצם לבריאה שלהם אם אין בהם שימוש ?

תשובה

שלום רב,

שאלה מרתקת ויש הרבה מה לכתוב עליה.

ברצוני להעלות נקודה אחת למחשבה:

מצד אחד אין התורה ספר מדע ואינו מיועד לספק לנו פרטים מדוייקים על מבנה העולם. הבריאה של כל מערכות השמיים חשובה בשביל היקום כולו, כי הכל נמצא באיזון מסויים שהיה מופרך בלעדי הפרטים.

למה התורה מציגה את העולם כאילו כדור הארץ במרכזו, ורק עם הזמן גילינו שמדעית אין הדבר כן? ייתכן ויש כאן תהליך מכוון עם אמירה מרכזית (שמופיעה בצורה כזאת או דומה במדרשים): עלינו להבין שפיזית וחומרית איננו מאוד משמעותיים, או יותר מדוייק: מאוד לא משמעותיים, מול כל היקום כולו. גדולתנו ומשמעותנו המרכזית והמכיעה בעולם אינן על הצד החומרי, אלא על הצד הרוחני והמוסרי, הצד הנשמתי הא-להי שבנו. אולם אין זה דבר קל להבנה, ולכן ייתכן והייתה זו דרך ארוכה ומראש מוסתרת להגיע להבנה זו, ועדיין היא עשוייה לדכא, ואולי זו הסיבה למה לקח אלפי שנים כדי להגיע לאט לאט, צעד אחרי צעד, אל ההבנה הזאת ולעכל אותה בלי להישבר, אלא אדרבה להתחזק ולשים את סדרי עדיפויות בפרופורציה נכונה.

בברכה רבה,

ירון אנגלמאייר