ברור בענייני צדקה ועוד

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/10/13 16:46 יג בחשון התשעד

שאלה

שלום רב,

אני מקפידה להפריש בכל חודש כסף לצדקה.

אני אשת טיפול בפנימייה לנוער במצוקה ומכירה בשל כך משפחות רבות במצב כלכלי קשה.

הבעיה היא שרוב החניכים בפנימייה הם עולים או בנים להורים עולים ורובם אינם יהודים ע"פ ההלכה.

האם אני רשאית לתת להם את כספי הצדקה השלי, או שמא עלי להעדיף ולחפש משפחה יהודית שזקוקה לכסף (אני כמובן יכולה למצוא כזו).

לדוגמא, אמש חניך סיפר לי שאין לו מיטה בבית והוא ישן על מזרון ברצפה. חניך זה אינו יהודי.

האם לנסות לארגן לו מיטה או להעדיף לתת את הכסף למשפחה יהודית נזקקת.

הצרכים של החניכים האלו יותר בולטים לי כי אני רואה אותם בחיי היום יום.

שאלה נוספת- יש לי אפשרות להשתתף במסגרת העבודה בפנימייה בקורס ל"בריאות מינית" קורס חילוני מאוד המתייחס להדרכה מינית לפי הגישה המערבית המקובלת. מסיימי הקורס מעבירים קבוצת הדרכה בפנימייה.

כשטענתי שאני דתייה, אמרו לי שהחניכים לא דתיים והם זקוקים להדרכה (רובם לא יהודים). האם לותר על השתתפות בקורס (זה לא יפגע בי) או להשתתף בקורס ולקחת משם את מה שמתאים לי?

איך אני יכולה להעביר קבוצה בנושא מיניות שלא לפי דעת ההלכה המוחלטת? בקורס מתייחסים גם לנושאים כמו - הומוסקסואליות, ניצול מיני, קשר חברי בין בני נוער.

אשמח לתשובתך וסליחה על האורך.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

נפסק בהלכה שמפרנסים את הנכרים משום דרכי שלום:
שולחן ערוך יורה דעה סימן קנא סעיף יב: מותר לפרנס ענייהם ולבקר חוליהם ולקבור מתיהם ולהספידן ולנחם אבליהם, משום דרכי שלום.
סעיף יג: אין ממחין ביד עניי עובדי כוכבים מליטול לקט שכחה ופאה.

עם זאת עליך להביא בחשבון ש-'עניי עירך קודמים'. לכן חלק מסכומי הצדקה ינתנו לנכרים אבל חלק גדול יותר ליהודים.

כאשר מדובר בעולים שרובם הגדול עתיד להתגייר ולמצוא עצמו בתוך עם ישראל יש יותר ענין לסייע להם כדי להעצים את ההערכה שלהם לעם ישראל ולתורתו.

דווקא העובדה שהחניכים אינם יהודים, מקילה מאוד את האפשרות שלך להדריך אותם, שהרי גוי לא חייב בשמירת ההלכה.
עם זאת יש דברים שנוגדים ערכי תורה ובהם צריך להזהר. לדוגמא אין לומר, גם לא לגוי, שהתנהגות של הומו היא נכונה וראויה - מפני שהתורה שוללת זאת.
את צריכה להסביר למנהלים שלך שאם תדריכי קבוצה, ההדרכה תהיה בערכי התורה. אמנם מבחינה מעשית גויים וגויות לא מחויבים בכל הנדרש מישראל, כך שההדרכה המעשית יכולה להיות בהתייחסות למציאות הקיימת של חופש מיני אצל בני הנוער.

בברכה