שאל את הרב

מסננת חברות בווטסאפ והן נפגעות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 25/04/21 18:49 יג באייר התשפא

שאלה

שלום, יש לי בעיה.אני ממש מסננת בוואצפ.

לא מכוונה רעה.ולא בכוונה. פשוט ככה יוצא וחברות שלי נפגעות ממני.ואני מרגישה שזה מרחיק ממני חברות טובות. למרות שהן מכירות את זה אצלי ויודעות הן נפגעות זה ברור ואני מבינה. אנחנו בני אדם. ניסיתי לעשות שלא יראו אצלי את הווי הכחול. אבל הסרתי אותו. לא יודעת אני מרגישה שזה צבוע ממש.

אני לא יודעת מה לעשות.פעם הייתי ממש נכנסת לצטא אחד אחד וכל פעם אומרת שאני אחזור אליהן אח''כ אני צריכה ללמוד וכו'..ושוכחת לחזור :( וזה גם מעצבן אותי בטירוף.אני לא אוהבת לגרום לאחרים להרגיש רע בגללי.אני לא רוצה לגרום לזה לחזור.

תשובה

שלום עדן.

דבר ראשון תודה רבה על השאלה, זה מעולה שאת מודעת לדברים בהם את רוצה להשתפר וכל הכבוד לך על כך שאת לא מסתפקת ברצון בלבד אלא פועלת ועושה השתדלות להיות יותר קשובה וזמינה לסובבים אותך.

בסופו של דבר בעיית הסינון הזו כפי שהגדרת אותה, היא הרגל. ולשנות אותה זה בדיוק כמו לשנות כל הרגל אחר. קשה, אך אפשרי ונעשה על ידי אנשים כל הזמן. כדי לגשת לנושא בואי נבין מה זה בכלל הרגל ולמה כל כך קשה לנו להפטר ממנו?

מהו הרגל?

על פי מילון אבן שושן הרגל הוא מידה שדבקה באדם על ידי חזרה מרובה עליה, טבע שני.

כשנולדנו לא היו לנו הרגלים, את ההרגלים שלנו רכשנו לאורך השנים. תינוק מגיע לעולם ומתחיל לחקור, להבין, ובשלב מסוים יוצר הכללות. למשל, יותר קל לי להירדם על הידיים של אמא ותוך כדי תנועה. גם ביום יום אנחנו יכולים לבחור את ההרגלים שלנו, אנחנו כל הזמן עושים את זה אנחנו מתרגלים לנהוג, אנחנו מתרגלים ללימודים חדשים, אנחנו מתרגלים לספורט חדש ואנחנו בכל רגע נתון יכולים לבחור אחרת.

אז אם אנחנו יכולים ליצור את ההרגלים שלנו למה כל כך קשה להתנתק מהרגל שיצרנו לעצמינו?

המוח לא אוהב שינויים – הוא אוהב הרגלים.

המוח שלנו יוצר זרמים חשמליים. כאשר אנו חוזרים על ביצוע אותה הפעולה שוב ושוב באותה הדרך, המוח משתמש באותם תאי עצב ובאותם מסלולים עצביים ומעביר דרכם את הזרמים.

שינוי ההרגל מצריך את המוח לייצר חיווט מחדש של קשרים בין תאי עצב. זהו תהליך שלוקח זמן, ויש צורך בחזרה על הפעולה החדשה כדי לבסס את התהליכים העצביים החדשים. במילים אחרות- זה דורש עבודה.

איך בכל זאת ניתן להתנתק מהרגל?

ישנם כמה דרכים ליצירת שינוי בהרגלים-

1. יעד – להגדיר מטרה / תוצאה רצויה שתהיה הגמול לאחר השינוי.

2. הקשר שלילי או דוחה – קישור בין ההרגל השלילי לגירוי דמיוני לא נעים.

3. הרגל חלופי – בחירת הרגל שיחליף את ההרגל הישן אך יענה על אותו צורך. למשל הרגל שכל פעם כשאת פותחת צ'אט את עונה עליו, כך שאם אין לך זמן לענות אל תפתחי את הצ'אט, עד שתמצאי פנאי לענות להודעות חשובות. לא לדחות!!

כמובן שאת יכולה לשתף את חברותייך שזה הרגל שקשה לך לשנות ושאינו נובע מכוונה רעה חלילה.

מקווה שאחת הדרכים האלה יסייעו בעדך בשינוי ההרגל.

המון המון בהצלחה!

תהילה

כתבות נוספות