בירור יהדות

חדשות כיפה הרב דוד לוי 06/10/19 11:00 ז בתשרי התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

אמנם הוריי בחרו שלא להתחתן ברבנות, אך סבא וסבתא שלי מצד אמא שלי התחתנו ברבנות בארץ (לאחר שעלו מברית המועצות התגרשו כדי להתחתן כאן כדת משה וישראל).

קראתי בהליך בירור יהדות שיהדותו של אדם (למעט נסיבות מיוחדת) נחשבת מבוררת אם הציג תעודת נישואין של הוריו או של קרובי משפחה מדרגה ראשונה של האם שניתנה בידי רב רושם נישואין בישראל.

האם נכון הדבר? האם יהדותי נחשבת מבוררת?

ואם כן, מה יכולות להיות אותן נסיבות מיוחדות בהן היא לא נחשבת כמבוררת?

ידוע לי שפועלים ביד נוקשה יותר כלפי עולי ברית המועצות. ברשותי תעודות לידה מקוריות של אמי וסבתי, תעודת לידה שלי ותעודת נישואין ברבנות של סבא וסבתא. אמא של סבתא שלי (מצד אמא) קבורה בארץ בבית עלמין יהודי. לסבא וסבתא שלי תעודות שבהן מצויין שהם ניצולי שואה. האם דברים אלה יכולים שלא להספיק לי כדי להוכיח יהדות? איזה עוד מסמכים נדרשים לכך?

תשובה

שלום לך,

בירור יהדות נעשה אך ורק על ידי בית הדין הרבני. לשם מופנים כל מי שהוריו לא נישאו בארץ, ובכלל זה יוצאי ברית המועצות. אין שום יד נוקשה כלפיהם אלא להיפך - יש מי שעוזר להם בהשגת תעודות ועדויות.

נראה לפי דבריך

תעודות הנישואין של סבא וסבתא שלך ברבנות בישראל הם הוכחה ליהדותם.

אם הם ישתכנו שאמך זו בתם והם היו יהודים גם בזמן שהיא נולדה - נראה שזה מספיק.

לכי לבירור יהדות מוקדם ככל שניתן , גם למענך וגם כדי שאם יחסרו פרטים ניתן יהיה לשאול אנשים מבוגרים שעודם בחיים.

יש ארגון מתנדבים בשם שורשים המסייע למי שפונה (לענ"ד במקרה שלך זה מיותר)

** בד"כ תעודת ניצולי שואה ואפילו קבורה בבית עלמין יהודי אינם מספיקים.

בברכה ותזכי למצוות

דוד לוי