ביטול מתנה שניתנה בטעות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 23/02/02 12:36 יא באדר התשסב

שאלה

באיחו תנאים, על פי ההלכה, ניתן לבטל מתנה?

אשמח אם תוכל לציין מראה מקום.

בתודה

תשובה

בס"ד

בדרך כלל אי אפשר לבטל מתנה אלא אם כן זו היתה נתינה בטעות.

ומובא בגמרא שאחד רצה למכור נכסיו לעלות לארץ ישראל ולא עלה ונשאלה שאלה האם המכירה קיימת. (קידושין נ) ושם נפסק שדברים שבלב אינם דברים אבל אם דבר זה לא רק בליבו אלא בלב כל אדם מתנתו אינה מתנה ומכירתו אינה מכירה.

דוגמה לדבריך יש במתנות שנותנים לפני חתונה. שברור הוא שניתנו על דעת החתונה ולכן כאשר נפרדים ושוברים אירוסים מחזירים את כל המתנות. שעל דעת נישואים ניתנו.
וכך בהלכה בשו"ע (אבן העזר סימן צא ה) "שלח סבלונות למשודכת והלכה ונשאת לאחר והלה תובע סבלונותיו דינם כמלוה בשטר"

זו הלכה ברורה אבל יש הרבה מקרים שאינם ברורים ועל מדוכה זו יושבים הרבה בבתי הדין.